ua en ru

Ціна вугілля в ОРЦ може зрости через зростання ціни імпортного вугілля, - експерт

Ціна вугілля в ОРЦ може зрости через зростання ціни імпортного вугілля, - експерт Фото: dtek.com

Експерт прокоментував ситуацію навколо ціни на вугілля

Ціна вугілля в оптовій ринковій ціні (ОРЦ) може зрости через зростання ціни імпортного вугілля. Таку думку висловив комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов, повідомляють "Экономические известия".

Зокрема, за його словами, відсутність дотацій і підвищення ціни в тарифі призводить до відсутності розвитку галузі.

"Є імпортне вугілля, а є внутрішньою видобутку. Собівартість українського вугілля – близько 3 тис. грн за тонну. По ідеї, це багато. Підвищувати – не підвищувати? Раніше ціна вугілля була низька, але дотації виділялися з бюджету. Зараз дотацій немає. До чого це призводить? Шахтарі на зарплату тільки працюють, немає ніякого розвитку... Ми купуємо 100% імпортне вугілля. Всі світові індекси ростуть, і в Україні ми все одно прийдемо до підвищення (ціни вугілля в ОРЦ, - ред.). І що – в збиток працювати? Місяць-два попрацюємо і зупинимося. Ціна вугілля на ринках вже росте", - цитує видання Ларіонова.

За його словами, на сьогоднішній день тариф для електростанцій з натяжкою покриває вартість імпортного палива, яке закуповує теплова генерація.

"Зараз ціна в тарифі (ОРЦ) - 95 дол./тонна, але при закупівлі за кордоном з урахуванням перевалки реальна ціна вугілля буде на 12% вища, тобто, імпортний вугілля, тонна буде коштувати десь на 7 дол. дорожче (ніж закладено в ОРЦ, - ред.). Це те, що дає збиток, якщо зараз брати таке вугілля", - вважає Ларіонов.

Експерт також підкреслив, що нинішня ціна вугілля в ОРЦ знаходиться на рівні паритету з імпортом з Росії, однак якщо закуповувати вугілля в інших регіонах, то сьогодні тариф для електростанцій ціну такого вугілля не покриває.

"Ціна російського паритету зараз на рівні, а от морем якщо везти, то вже ні. Вугілля з ПАР точно не покриває тариф. Про вугілля з США і говорити годі – там тариф повинен бути набагато вищий, щоб покрити таке вугілля", - сказав Ларіонов.

Зазначається, що раніше НКРЕКП заявила, що планує закласти ціну вугілля в тарифі для теплової генерації на 2018 рік на рівні 89,58 доларів/тонну. При цьому станом на жовтень 2017 року реальна ціна американського вугілля - 110 доларів/тонну вугілля з ПАР – 100 доларів/тонну, за індексом API2 (порт Роттердам) за жовтень 2017 року – 91,73 доларів/тонну.

В тарифі на 2017 рік ціна вугілля в тарифі складає 2113 грн/тонна. Ціна вугілля держшахт, яку затвердило Міненерго з 1 листопада, становить 2425 грн/тонна, що на 312 грн вище ціни, закладеної в тарифі.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, у структурі споживання ТЕС і ТЕЦ частка імпортного вугілля в листопаді-грудні 2017 року становитиме більше 30%.