ua en ru

Ціна російського газу для України в ІІ кварталі 2012 р. може збільшитися до 430 дол. за тис. куб. м, - джерело

Ціна російського газу для України в ІІ кварталі 2012 р. може збільшитися з 416 до 430 дол. за тис. куб. м. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в НАК "Нафтогаз України".

"Ціна газу далі буде лише зростати. Ми очікуємо, що в II кварталі вона збільшиться з нинішніх 416 дол. до 430 дол за тисячу кубометрів. Тому має сенс заздалегідь купити до 1 млрд кубометрів газу за нинішньою ціною і закачати в ПСГ",- розповів співрозмовник видання.

Нагадаємо, вчора, 29 березня, національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вибрала російське ВАТ "Газпромбанк" (41,7% належить ВАТ "Газпром") для відкриття кредитної лінії на 2 млрд дол. Кредит залучається строком на 7 років.

Високопоставлене джерело видання в українській компанії розповіло, що кошти необхідні для накопичення в ПСГ російського газу. "Ми плануємо закупити газ, який може бути використаний для його стабільного транспортування в європейські країни",- зазначає співрозмовник видання в "Нафтогазі". Цю інформацію підтвердило і джерело видання в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго.

"Тепер ми взяли на себе функцію закупівлі резервного газу, але ж ми і будемо продавати його європейським споживачам, і зможемо заробити на цій операції",- пояснило джерело видання в Міненерго. "Газпромбанк", за його словами, пішов на кредитування цієї операції, виходячи з необхідності забезпечити збут газу, з чим зараз російська монополія зазнає труднощів.

У держбюджеті на цей рік закладена ціна російського газу в розмірі 416 дол./тис. куб. м. В той же час, заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун 26 березня заявив, що не виключає незначного зниження ціни на російський газ для України в ІІ кварталі 2012 р.