ua en ru

Ціна газу, що поставляється в Китай, помітно перевищить суму в 350 долл. за 1 тис. куб. м, - "Газпром"

Голова ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв в кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) заявив сьогодні про те, що ціна що поставляється в Китай газу помітно перевищить раніше розраховану деякими аналітиками суму в 350 дол. за 1 тис. куб. м.

Голова ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв в кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) заявив сьогодні про те, що ціна газу, що поставляється в Китай, помітно перевищить раніше розраховану деякими аналітиками суму в 350 дол. за 1 тис. куб. м.

Він також зазначив, що Китай готовий виплатити "Газпрому" аванс за газовим контрактом на 25 млрд дол. "Аванс теж узгоджений, принципово узгоджено, деталі обговорюються. Обсяг - 25 млрд дол.", - сказав він сьогодні.

"Тепер кожна домогосподарка хоче знати ціну газу, але це недоречно", - зазначив глава "Газпром експорту", пояснивши, що "Газпром" дуже задоволений новим контрактом.

Одразу після підписання " Газпромом " і Китайською національною нафтогазовою корпорацією (CNPC) тридцятирічного контракту на поставку природного газу міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що китайська сторона може виплатити " Газпрому " аванс в розмірі до 25 млрд дол.

"Це передбачено як опція, але це вже питання до китайської сторони, як вони це вирішать на рівні своїх процедур. Вони готові, вони хочуть", - пояснив Новак.

Передбачається, що отримані в якості передоплати за газ мільярди підуть на фінансування будівництва газопроводу "Сила Сибіру", по якому газ з родовищ Східного Сибіру повинен прийти на російський Далекий Схід і Китай.

Газопровід "Сила Сибіру" повинен стати загальною газотранспортною системою для Іркутського і Якутського центрів газовидобутку. На першому етапі буде побудований магістральний газопровід Якутія - Хабаровськ - Владивосток, на другому етапі Іркутський центр буде з'єднаний газопроводом з Якутським центром. Відгалуження на Китай повинні бути побудовані в районах Благовещенська і Дальнереченска.

Загальна протяжність газопроводу складе близько 4 тис. км. Введення в експлуатацію першої частини "Сили Сибіру" - магістрального газопроводу Якутія-Хабаровськ-Владивосток - намічений на 2017 р.

Нагадаємо, що Газпром і CNPC підписали контракт про постачання газу в Китай 21 травня 2014 р. Термін дії угоди розрахований на 30 років, ціна контракту - 400 млрд дол.