ua en ru

Ціна нафти Brent підвищилася з початку дня більш ніж на 1,5 дол., нафта WTI подорожчала більш ніж на 1,3 дол

Ціна нафти Brent підвищилася з початку дня більш ніж на 1,5 дол./бар. Тим часом нафта WTI подорожчала з початку торгів більш ніж на 1,3 дол. / бар., повідомляє РБК.

Станом на 11:30 ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол. / бар.):

- IPE Brent Crude (квітень) - 110,03 (+1,51) при діапазоні котирувань 107,53-110,54;
- Light, Sweet Crude Oil (квітень) - 98,50 (+1,32) при діапазоні котирувань 96,22-98,67.

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні потроху відновлюють свої цінові позиції. Нафта на біржах сьогодні дорожчає через деяке ослаблення побоювань щодо масштабів можливого розповсюдження радіоактивного зараження над територією Японії через аварію на атомній електростанції (АЕС) "Фукусіма" і можливих наслідків цієї аварії для Японії та прилеглого регіону.

Зростанню цін на нафтові ф'ючерси сьогодні багато в чому сприяє відносно стабільна обстановка на фондовому ринку Японії. Так, провідний фондовий індекс Японії Nikkei сьогодні виріс на 5,68%, що дозволило трохи стабілізувати ситуацію на нафтовому ринку.
До недавнього часу середньодобовий обсяг первинної переробки нафти в Японії становив близько 4,4 млн бар. / день. В даний час через руйнування, викликаних землетрусами і цунамі, потужності нафтопереробної промисловості Японії впали приблизно на 26%.

Однак, як вважають експерти, потреби Японії в нафті і нафтопродуктах можуть найближчим часом зрости. Так, через побоювання виникнення аварій і на інших АЕС Японія, на думку аналітиків, буде змушена заповнювати свої потреби в електроенергії за рахунок теплових електростанцій (ТЕС) і буде більше закуповувати нафти і нафтопродуктів.

Сьогодні о 17:30 будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США щодо запасів нафти і нафтопродуктів в країні. Напередодні галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершилися 11 березня 2011 р., комерційні запаси сирої нафти в США могли збільшитися на 2,0-2,1 млн бар., Запаси бензинів могли знизитися на 1,4-1,5 млн бар., а запаси важких дистилятів зменшитися на 1,4-1,5 млн бар.

За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні о 23:30, комерційні запаси сирої нафти в США станом на 11 березня 2011 р. виросли за тиждень не так істотно, як прогнозувалося напередодні, а всього на 910 тис. бар. У той же час запаси бензинів в США, за оцінками API, скоротилися за тиждень на 458 тис. бар., а запаси важких дистилятів виросли на 530 тис. бар.

Нагадаємо, за підсумками торгів 15 березня 2011 р. нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку різко подешевшала. Ціни на нафтові ф'ючерси впали за один день більш ніж на 4%, опустившись до найнижчих значень більш ніж за два тижні.