ua en ru

Ціна нафти Brent опустилася до мінімуму за вісім торгових днів - 116,05 дол./бар

Нафта на біржах у Лондоні і Нью-Йорку за підсумками торгів 18 липня 2011 р. подешевшала більш ніж на 1,2 дол./бар. При цьому офіційна ціна нафти Brent, за якою розраховується вартість російської експортної нафти Urals, опустилася напередодні до найнижчого значення за вісім торгових днів, встановившись на рівні 116 дол./бар., повідомляє РБК.
Результати торгів на біржах для нафтових контрактів першої позиції 18 липня 2011 р. склали:
- в Лондоні на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (вересень) знизилася на 1 дол. 21 цент (-1,0%) і встановилася на позначці 116,05 дол./бар. (найнижчий показник після 6 липня ц.р.) при діапазоні цін по операціях за сесію 114,66-117,80 дол./бар.;
- в Нью-Йорку на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (серпень) знизилася на 1 дол. 31 цент (-1,3%) і встановилася на позначці 95,93 дол./бар. (найнижчий показник після 14 липня ц.р.) при діапазоні цін по операціях за сесію 94,69-97,69 дол./бар.
Нафта на біржах подешевшала напередодні під впливом побоювань зниження попиту на енергоносії через можливе уповільнення темпів відновлення глобальної економіки. Формуванню таких настроїв сприяла стурбованість учасників ринку борговими проблемами єврозони після публікації результатів банківських стрес-тестів, які провалили вісім банків з 90, включаючи п'ять іспанських. Ще однією причиною для занепокоєння інвесторів залишалася невизначеність щодо підвищення планки державного боргу США.
Зниженню цін на нафту напередодні також сприяла ситуація на світовому валютному ринку, де долар США помітно зміцнив свої позиції, створивши додаткові складності для покупок нафтових ф'ючерсів, ціни на які встановлені у валюті США. Так, індикатор міжнародного валютного ринку FOREX, що відбиває зміни курсу американського долара щодо "корзини" шести провідних світових валют, ICE Dollar Index (spot) 18 липня ц.р. виріс на 0,5% і досяг максимального значення за чотири торгові дні - 75,483 пункту.
Нагадаємо, за минулий торговельний тиждень (11-15 липня 2011 р.) ціни на нафту на біржах змінилися різноспрямовано. Так, офіційна ціна нафти WTI підвищилася за тиждень на 1,04 дол./бар., або на 1,1%, а барель нафти Brent став дешевшим на 1,07 дол., або на 0,9%. Тижневе зниження ціни нафти Brent було викликано завершенням контрактного періоду по серпневому ф'ючерсу.