ua en ru

Ціна на золото в перші дні 2014 р. зросла на 5% - до 1240 дол. за унцію

Золото продовжує відновлювати позиції. Тільки за перші дні цього року ціна на золото різко зросла відразу на 5% і досягла 1240 дол. за унцію. Про це пишуть аналітики компанії Weltrade.

Однозначно сказати, що з'явилося драйвером такого руху, досить складно, але аналітиків з Уолл-стріт переповнює оптимізм. 15 опитаних агентством Bloomberg експертів чекають продовження висхідної тенденції, і тільки двоє дотримуються протилежної точки зору.

Максимальна перевага на стороні "биків" з грудня 2012 р.

Однак диспозиція на ринку відображає зовсім іншу картину. Ставки хедж-фондів та інших великих спекулянтів на зниження золота наприкінці грудня практично досягли рекордних позначок. Сам метал, нагадаємо, за підсумками року показав найбільшу за 30 років і перше за 13 років зниження за підсумками року.

Експерти вважають, що тепер зростання ринку може бути спровоковане масштабним закриттям цих коротких позицій і не останню роль тут відіграє фізичний попит на метал, який, до речі, залишається досить стабільним. Аналогічну ситуацію можна було спостерігати влітку цього року.

У червні золото подешевшало до мінімуму майже за два роки, і інвестори з Китаю та Індії поспішили скористатися ціновою привабливістю і почали нарощувати покупки фізичного золота. Підсумком їх дій стало стрімке зростання цін на метал на 20%, що супроводжується панічним закриттям коротких позицій спекулянтами.