ua en ru

Троє українців затримані за підозрою в контрабанді кокаїну в Бразилії, Індії і Малайзії

Троє українців затримані за підозрою в контрабанді кокаїну в Бразилії, Індії і Малайзії Фото: Слободян повідомив, що 3 українців затримані за підозрою в контрабанді кокаїну за кордоном

Всього відомо про 13 українців, які перевозили наркотики в рамках діяльності цієї злочинної групи

В Бразилії, Індії і Малайзії були затримані троє громадян України за підозрою в контрабанді кокаїну. Про це в ході брифінгу заявив помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян, передає "112 Україна".

"Один з організаторів (каналу постачання кокаїну) потрапив у поле зору прикордонників ще в середині минулого року, коли відбував покарання в СІЗО за ст. 305 Кримінального кодексу (контрабанда наркотиків). Вступивши у змову зі своїм співкамерником, він вирішив організувати канал транспортування наркотиків з Болівії. До цього залучили подругу одного з них, яка підшукувала наркокур'єрів серед громадян України. За одну поїздку наркокур'єрам платили 5 тис. дол. Наркотики з Болівії доставлялися в ОАЕ, Таїланд, Вірменію та інші країни Центральної та Східної Азії", - розповів Слободян.

За його словами, в даний час встановлено 13 осіб - громадян України, які перевозили наркотики в рамках діяльності цієї злочинної групи. При цьому в більшості випадків вони не знали, що саме за передачу їх просили забрати, але здогадувалися.

"В даний час відомо про трьох осіб, які успішно провезли наркотики в інші країни і повернулися в Україну", - додав він.

Далі прикордонникам стало відомо про громадянку України, якій доручили у вересні 2015 року транзитом через Бразилію доставити посилку в Таїланд. Її затримали в Бразилії в тому ж місяці з 2,9 кг кокаїну. Крім того, в аеропорту Стамбула був затриманий громадянин України, який перевозив у шлунку більше 1 кг наркотиків.

Після цих затримань організатори припинили контрабанду наркотиків і відновили канал через 1,5 місяця, направивши чергову партію наркотиків в 3 кг у Вірменію. Цей також був затриманий наркокур'єр. Потім організатори вирішили реалізувати наркотики самостійно, після чого відбулися затримки в Одесі і Києві.

"Таким чином, протягом більш ніж 7 місяців прикордонники спільно з іншими правоохоронцями викрили та ліквідували канал постачання наркотиків з Болівії. В результаті затримано 4 особи (члени міжнародної злочинної організації), встановлено 13 наркокур'єрів (громадян України), більшість з них затримані, не допущено ввезення в Україну 11,5 кг наркотиків. За інформацією ДПС, в різний час у Бразилії, Туреччині і Вірменії вилучено ще 7 кг наркотиків. Відомо про щонайменше трьох наркокурьерах - громадян України із складу цього угруповання - які були затримані без нашої участі. А саме в Бразилії з 1,2 кг наркотиків, в Індії - з 1,2 кг, в Малайзії - з 2,1 кг кокаїну", - повідомив Слободян.

Нагадаємо, раніше прикордонники затримали наркокур'єрів з кокаїном на 2 млн доларів. Через кордон кокаїн намагалися перемістити в спеціальних капсулах, закамуфльованих під виглядом цукерок та інших виробів з магазинів безмитної торгівлі.