ua en ru

Третьяков: борг держави - інтегрувати ветеранів у мирне життя

Третьяков: борг держави - інтегрувати ветеранів у мирне життя Фото: Олександр Третьяков (прес-служба)

Країна повинна зробити все для підтримки своїх ветеранів, впевнений Третьяков

Обов'язок держави - інтегрувати ветеранів у мирне життя. Про це заявив народний депутат, глава комітету ВР у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю Олександр Третьяков, виступаючи на відкритті міжнародної конференції "VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя", яка проходить 24-25 квітня в Києві.

Він підкреслив, що країна, яка хоче мати сильну армію, повинна зробити все, щоб максимально підтримати і соціально захистити своїх ветеранів.

"До 2014 року Україна не брала участь у діалогах щодо інтеграції ветеранів до мирного життя. Але в 2014 до нас прийшла війна і питання захисту та підтримки ветеранів стали для нас актуальними. Питаннями соціального захисту ветеранів та учасників бойових дій сьогодні в Україні займаються більше 20 органів державної влади. В результаті, в цій сфері ми маємо справжній бюрократичний хаос. Це і підштовхнуло нас до створення Міністерства ветеранів України", - зазначив він.

За словами Третьякова, перша дискусія на тему посилення соціального захисту ветеранів війни відбулася ще в жовтні 2016 під час парламентських слухань. Потім були круглі столи, конференції, інші заходи, мета яких одна - знайти порозуміння і консенсус в цьому питанні.

"За результатами такого спілкування та вивчення міжнародного досвіду, наш Комітет спільно з волонтерами та ветеранами ініціював створення Міністерства України у справах ветеранів. Ця ініціатива знайшла підтримку на найвищому рівні", - підкреслив народний депутат.

Як повідомив Третьяков, згідно з даними соціологічного дослідження, українське суспільство підтримує ідею створення Міністерства у справах ветеранів.

"Це ще один аргумент на користь того, що ми повинні якомога швидше запустити в дію ефективні механізми для вирішення проблем людей, які захищали нашу країну. Також хочу відзначити актуальне для нас питання інтеграції ветеранів до мирного життя. В цьому напрямку ще дуже багато роботи. Але, хочу підкреслити, що адаптація ветеранів до мирного життя - прямий обов'язок держави", - заявив він.

Ініціаторами міжнародної конференції "VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя", яка проходить 24-25 квітня в Києві, стали американські та українські громадські організації Combined Arms, Юридична сотня, "Побратими", за підтримки Німецького Фонду Маршалла (США), Міжнародного фонду "Відродження", а також комітету ВР у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю.