ua en ru

Більше третини озброєнь ІДІЛ вироблено в Євросоюзі, - розслідування

Більше третини озброєнь ІДІЛ вироблено в Євросоюзі, - розслідування Фото: бойовики ІДІЛ (twitter.com/Terror_Monitor)

Експерти відстежили надходження європейської зброї бойовикам ІДІЛ

Більше третини озброєнь, які використовують бойовики терористичної організації "Ісламська держава" в Іраку та Сирії, надходить з країн Європейського союзу, у тому числі з Німеччини. Про це йдеться в розслідуванні британської організації Conflict Armament Research, яка відстежує поставки озброєнь, передає DW.

Зокрема, у своєму розслідуванні CAR прийшла до висновку, що більше 30% зброї ІДІЛ вироблено на заводах Болгарії, Румунії, Угорщини та Німеччини. Також стверджується, що близько половини озброєнь бойовиків вироблено в Росії та Китаї.

За даними розслідування, більшу частину зброї бойовики отримали з розграбованих складів іракської та сирійської армій. Крім того, в руках джихадистів опинилася зброя, яку у східноєвропейських країн закуповували США і Саудівська Аравія для сирійської опозиції.

"Багато з цих передач зброї порушили умови продажу та експорту, узгоджені експортерами зброї, передусім країнами-членами ЄС, та одержувачами в Саудівській Аравії та Сполучених Штатах", - йдеться в доповіді.

На прикладі одного з випадків CAR простежила, як протягом двох місяців вироблена в ЄС протитанкова керована зброя зійшля з конвеєра на заводі, була продана США, потім передана сирійській опозиції, після чого опинилася в руках ІДІЛ в Іраку.

За даними CAR, сторони намагалися приховати джерело поставки зброї, змінивши упаковку, видаливши або зафарбувавши заводське маркування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Ісламська держава" погрожує США атаками через рішення по Єрусалиму.