ua en ru

Третина переселенців не хоче повертатися на окупований Донбас, - дослідження

Третина переселенців не хоче повертатися на окупований Донбас, - дослідження Фото: переселенці

68% переселенців вважають, що їхнє фінансове становище погіршилося після переїзду

Третину переселенців заявили, що не хочуть повертатися на тимчасово окуповані території. Про це йдеться в дослідженні Світового банку, передає пресс-служба Міністерства України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

В цілому, про наміри повернутися додому заявили 42% опитаних ВПО. 34% не хочуть повертатися. Ще 26% вважають, що їм доведеться повернутися проти своєї волі через відсутність роботи, високу орендну плату за житло та з інших причин.

"Ми з'ясували, що головними мотивами для переселення стали, насамперед, проблеми безпеки і переслідувань, політичні уподобання, наявність рідних або друзів у регіонах, куди люди переселялися і можливість працевлаштування за кордоном. Про те, що переселення розглядається як постійна ситуація, переважно, каже молодь. Що стосується повернення додому або відвідування колишнього місця проживання, то виникають обмеження, зумовлені ситуацією з безпекою", - розповіла керівник проекту з розвитку світу і відновлення Світового банку Холлі Беннер.

Крім того, 68% опитаних людей вважають, що фінансовий стан їх сім'ї погіршилося після переселення.

Нагадаємо, вчора голова комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря заявив, що Україна займає четверте місце в світі за кількістю переселенців.