ua en ru

Транзит українських товарів через РФ у 2015 році склав 4,5%

Транзит українських товарів через РФ у 2015 році склав 4,5% Фото: Національний банк України

Деякі експортні потоки можливо повністю переорієнтувати іншими наземними шляхами

Транзит українських товарів в інші країни через територію РФ в 2015 році склав 4,5% від загального обсягу або близько 1,6 млрд доларів. Інформацію про це опублікував Національний банк України (НБУ) в "Інфляційний звіт" (січень 2016 року).

У звіті говориться, що експортні потоки в деякі країни (такі, наприклад, як в Білорусію, країни Балтії та Європи) можливо повністю переорієнтувати іншими наземними шляхами без значного збільшення вартості транспортування.

Втрати експорту в інші країни були оцінені регулятором 0,46 млрд доларів в умовах часткової відмови від українських товарів у разі зростання цін транспортування іншими шляхами.

Допускаючи, що зниження неенергетичного імпорту з РФ на 70 - 80% буде компенсовано переорієнтацією поставок з інших країн, а енергетичний імпорт буде заміщений повністю, зниження імпорту додатково оцінена в сумі 0,2 млрд доларів. Отже, загальний ефект на товарний баланс України від подальшого погіршення торговельних відносин з РФ з урахуванням переорієнтації на інші ринки й інші шляхи доставки товарів оцінюється на рівні близько 1,1 млрд доларів в 2016 році.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що доходи Росії від експорту нафти до 2015 році знизилися на 41,7%.