ua en ru

Трамп запропонує знизити енергозалежність Європи від РФ з допомогою поставок газу з США

Трамп запропонує знизити енергозалежність Європи від РФ з допомогою поставок газу з США Фото: Дональд Трамп (flickr.com secdef)

Експорту газу в Європу можуть використовувати для політичного важеля тиску на Росію

Президент Сполучених Штатів Америки (США) Дональд Трамп планує запропонувати знизити енергозалежність Європи від Російської Федерації (РФ) з допомогою поставок газу з США. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на інформацію Білого дому.

"Трамп буде використовувати динамічні запаси природного газу в США в якості політичного інструменту, коли він зустрінеться у Варшаві в четвер з лідерами десятка країн, залежних від Росії в енергетичному питанні", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, Трамп розповість країнам, що Вашингтон хоче допомогти союзникам, спростивши для компаній США поставку більшої кількості скрапленого природного газу в Центральну і Східну Європу.

Так, глава США буде присутній на саміті ініціативи "Три моря", перш ніж відправитися на саміт G20 в Німеччині, де він збирається зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним.

Зазначимо, що ініціатива трьох морів (в честь 3 морів - Адріатичне, Балтійське і Чорне), є неофіційною платформою, яка спрямована на встановлення більш тісного співробітництва між країнами в галузі енергетики, транспорту, просування бізнесу і цифрової комунікації. Серед 12 членів ініціативи: Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина.

Повідомляється, що експорт із Штатів допоможе знизити залежність країн від Росії. Законодавці Республіканської партії Трампа, багато з яких хочуть, щоб він займав жорстку позицію щодо РФ через її втручання у вибори і кризу в Україні та Сирії, підтримують ідею використання експорту газу як політичного важелю впливу на Росію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Дональд Трамп на зустрічі з Володимиром Путіним має намір підняти питання України і Сирії.