ua en ru

Трамп повинен розуміти, що Путін не є другом, - Яценюк

Трамп повинен розуміти, що Путін не є другом, - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк

Яценюк хоче, щоб Трамп бачив Путіна так, як його бачить він

Лідер партії "Народний фронт", екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що президент США Дональд Трамп має розуміти, що президент Росії Володимир Путін не є другом. Про це йдеться у статті Пітера Бейкера у виданні The New York Times.

"Втручання Росії у вибори в Сполучених Штатах, як і у Франції, Нідерландах та інших європейських країнах, має дати зрозуміти, яка реальна мета Путіна… Він хоче підпалити весь дім вільного світу, розділити всіх", - зазначив Яценюк.

Автор статті наголошує, що Яценюк прибув до США "з місією переконатися, що Україна не забута". На цьому тижні він зустрівся з Фіоною Хілл, топ-радником Білого дому з питань Росії, і Андреа Томпсон, радником із національної безпеки віце-президента Майка Пенса.

"На Капітолійському пагорбі він зустрівся з законодавцями, такими як сенатор Тед Круз, республіканець з Техасу. Він також зустрівся з паном Обамою", - йдеться у матеріалі.

Бейкер підкреслює, що зараз дуже важливий момент для України, "коли пан Трамп в п'ятницю вирушає у свій перший закордонний візит в якості президента".

"Після зупинки на Близькому Сході і в Ватикані, президент вирушить до Брюсселя для зустрічі з іншими лідерами НАТО, насамперед європейцями, які в останні роки тримають лінію фронту проти російських "авантюр", - пише він.

"Партнери відчули полегшення, коли президент не скасував санкції проти Росії, як він раніше припускав, і врешті припинив свою критику на адресу НАТО, заявивши, що альянс "більше не застарілий", як він заявляв лише кілька місяців тому", - додав автор статті.

Крім того, як повідомляється у публікації, Яценюк також прокоментував рішення Дональда Трампа не послаблювати санкції, зазначивши, що зустрічі президента США з представниками адміністрації на цьому тижні "були обнадійливими". "Ми йдемо згідно з порядком денним", - сказав він.

За словами Яценюка, президент Трамп має зрозуміти: "Путін не є другом". "Мені здається, президенту Трампу потрібно отримати краще розуміння того, ким Путін є насправді. Його дуже важливо розуміти. Він ворог моєї країни. Але він дуже розумний "політичний хижак". І його головна мета полягає в тому, щоб обіграти президента Трампа", - каже Яценюк.

Яценюк також заявив, що хоче, щоб "Трамп бачив Путіна так, як його бачить він": "Я не вважаю, що США і Росія могли б налагодити відносини. Ви не просто по різні боки - ви в різних всесвітах. Ви були, є і будете противниками. Ви дотримуєтеся цінностей вільного світу. Він притримується цінностей диктатури і автократії".