ua en ru

Торгові мережі просять владу розслідувати дії голови Держспоживінспекції України

Торгові мережі побутової техніки та електроніки звернулися до виконавчої влади України з проханням розслідувати дії голови Держспоживінспекції України Сергія Орєхова та його заступника Володимира Вільчинського.

Торгові мережі побутової техніки та електроніки звернулися до виконавчої влади України з проханням розслідувати дії голови Держспоживінспекції України Сергія Орєхова та його заступника Володимира Вільчинського. Про це йдеться в заяві групи компаній "Фокстрот", поширеній її прес-службою.

"Орєхов станом на 11 березня спілкується з ритейлерами побутової техніки та електроніки тільки за допомогою ЗМІ. У своєму слові в ряді інтернет-джерел Орєхов перейшов на особистості власників мереж, а їх бізнес звинуватив у спробах "корумпувати нинішню владу". Від імені торгових мереж побутової техніки та електроніки України на правах лідера цього сектору ринку, який визначає стандарти обслуговування українців і відстоює їх права на всіх рівнях, ми заявляємо: нинішні дії головного посадової особи Держспоживінспекції мають на меті відвернути учасників ринку від суті проблеми", - йдеться в заяві.

"Якість техніки, що продається в наших супермаркетах, гарантують постачальники товарів - імпортери - провідні виробники побутової техніки та електроніки світу, про що вони неодноразово публічно заявляли. Конкретні факти про контрабанду та контрафакт в наших мережах жодного разу не опубліковані", - підкреслюють автори заяви.

За їх словами, звинувачення рітейлерів - це результат позиції відомства, що закони і постанови КМУ трактує з метою фіскального тиску, а не захисту прав споживачів .

"Хочемо нагадати, що протягом останніх 3 місяців після підписання меморандуму з відомством Орєхова, заклики рітейлерів і виробників техніки вплинути на якість законів і привести законодавчу базу до єдиного трактування, були проігноровані... Наше спілкування з відомством Орєхова з грудня 2013 р. ведеться в публічній площині і із залученням громадськості (Європейської Бізнес Асоціації, Асоціації побутової техніки та електроніки, Всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України", Всеукраїнської федерації споживачів "Пульс")", - наголошується в заяві.

Крім того, на думку авторів заяви, сьогодні у сфері торгівлі "склалася криза існуючої системи захисту прав споживачів, а вся енергія Держспоживінспекції спрямована на саму цивілізовану частину торгівлі - роздрібні мережі, де у клієнта немає ризиків щодо якості продукції".

"Нинішнє законодавство про захист прав споживача має багато умовних формальностей, що не відображають реальної якості техніки, але дають підставу Держспоживінспекції штрафувати продавців. Мета нашої боротьби одна - звернути увагу Держспоживінспекції на справжні проблеми системи захисту прав споживачів в Україні, дійсно актуальні для покупців (якість товарів на ринках, у немережевому ритейлі, в МАФах - у приватних підприємців), і притягнути до відповідальності корумпованих чиновників", - наголошується в заяві.

Також наголошується, що сьогодні підготовлені зміни до нового законодателсьтву України про права споживачів, яке, на думку авторів заяви, "не тільки забезпечить підстави для найжорстокіших санкцій у сторону цивілізованої галузі торгівлі в Україні - ритейлу, а стане надійним фільтром для справжніх порушників прав українських споживачів".