ua en ru

Торгово-економічні відносини між Україною і Білоруссю мають великий потенціал, - Прасолов

У торгово-економічних відносинах України та Білорусі спостерігається поступальне зростання. Про це заявив глава Мінекономрозвитку України Ігор Прасолов, виступаючи на XXII засіданні Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва під головуванням першого віце-прем'єра України Сергія Арбузова, передає кореспондент РБК-Україна.

«Показовим є вихід українсько-білоруського товарообігу на докризовий рівень. Так товарообіг між Україною та Республікою Білорусь за останні три роки зріс більш ніж у два рази і за підсумками 2012 р. склав 7,52 млрд дол. За минулий рік товарообіг між країнами збільшився на 1,15 млрд дол., або на 18,1 %», - сказав Прасолов, зазначивши, що внаслідок цього Білорусь зайняла друге місце серед торговельних партнерів в СНД і четверте місце в світі.

«Цю динаміку ми прогнозували, і вважаємо, що її необхідно не тільки зберегти, а й докласти зусиль для забезпечення подальшого зростання показників взаємної торгівлі», - зазначив глава МЕРТ.

На його думку, торгово-економічні відносини між країнами мають значний потенціал. Серед пріоритетних напрямів їх розвитку міністр виділив транспортну сферу, виробництво сільгосптехніки, агропромисловий комплекс.

Також Ігор Прасолов відзначив кілька проблемних питань, які вже піднімалися на попередньому засіданні комісії. Зокрема, потребує вирішення питання, що стосується термінів розмитнення української кондитерської продукції при імпорті в Білорусь. Нагадаємо, багато українських компаній, що не істотні збитки, були змушені призупинити дію контрактів з постачання.

«Поряд з цим хочу зазначити, що на внутрішньому ринку Білорусі існує також кількісне обмеження, яке виражається у встановленні нормативу - 85% питомої ваги продажів білоруських кондитерських виробів. Таким чином, на частку України та інших імпортерів припадає лише 15%», - пояснив Прасолов.

«Разом з тим, ми вважаємо, що ці питання можуть і повинні бути врегульовані, а сьогоднішнє спільне засідання комісії буде сприяти подальшому розвитку нашої співпраці», - резюмував міністр економічного розвитку і торгівлі України.