ua en ru

Торгівля вже заробленою пенсією неприпустима, - "Наш край"

Торгівля вже заробленою пенсією неприпустима, - "Наш край" Фото: Олександр Мазурчак

Мазурчак прокоментував презентацію пенсійної реформи уряду

Ініціатива уряду, що "підміняє справжню пенсійну реформу торгівлею страховим стажем", неприпустима. Таку думку висловив співголова "Нашого краю" Олександр Мазурчак, коментуючи презентацію пенсійної реформи уряду, повідомляє прес-служба політсили.

Він переконаний, що уряд повинен не вимагати від людей "купувати вже зароблену пенсію і шантажувати суспільство, а виконувати закон і осучаснити пенсії".

"Нещодавно уряд, замість презентації довгоочікуваного проекту пенсійної реформи, обмежився демонстрацією набору слайдів. З неї стало зрозуміло, що планується тільки підвищення вимог до страхового стажу для виходу на пенсію і можливість його докупити, якщо не вистачає", – зазначив Мазурчак.

Він зазначив, що сам законопроект досі не поступив у Нацраду реформ і парламент.

"Швидше за все, ми дізнаємося про зміст реформи тільки після кулуарного узгодження її з МВФ. Це неприпустимо. Влада повинна почати загальнонаціональне публічне обговорення пенсійної реформи по змісту", – повідомив Мазурчак.

Він зазначив, що замість публічного обговорення проблемних питань пенсійних новацій, "уряд озвучує виключно популістські положення реформи".

"Уряд продовжує озвучувати популістські та суперечливі положення пенсійної реформи, які, на його думку, повинні спокусити українців до підтримки урядових ініціатив. Мова йде про так зване підвищення соціальних стандартів, автоматичне осучаснення пенсій після проведення реформи, достроковий вихід на пенсію представників окремих професій тощо. Разом з тим, Кабмін уникає обговорення спірних питань, а саме: підвищення мінімального страхового стажу до 35 років, скасування страхових виплат інвалідам, учасникам бойових дій, одержувачам пільгових пенсій та багато іншого", – наголосив Мазурчак.

Він зазначив, що позиція "Нашого краю" залишається незмінною – влада повинна дотримуватися пенсійного законодавства і негайно осучаснити пенсії незалежно від пенсійної реформи.

"Набір слайдів, представлений урядом, – це ще не реформа. Українці мають право знати, яка пенсія їх чекає, і що вони можуть зробити для підвищення своїх пенсій і пенсій своїх батьків", – резюмував Мазурчак.

Нагадаємо, 17 травня на засіданні уряду були представлені основні положення проекту закону України "Про внесення змін у деякі закони України щодо підвищення пенсій", який повинен запрацювати після прийняття українським парламентом з 1 жовтня 2017 року.

Як відомо, у Меморандумі з МВФ про економічну та фінансову політику в розділі про пенсійну реформу влада визнає необхідність реформування пенсійної системи.