ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися зниженням основних індексів

Торги на російському ринку акцій завершилися зниженням основних індексів. Індекс ММВБ знизився на 0,22%, склавши 1281,6 пункту, індекс РТС - на 1,08% - до відмітки 1273,51 пункту. Обсяг торгів на фондовому ринку на об'єднаній біржі ММВБ-РТС перевищив 360 млрд руб.

Лідерами зростання до завершення торгової сесії сталі паперу "Распадської" (+6,13%) і котирування "Інтер РАО" (+4,99%). Привілейовані акції "Сургутнефтегазу" подорожчали на 2,87%. У лідерах падіння значилися котирування "Іркутськенерго" (-3,87%), ГМК "Норільський нікель" (-2,51%), папери "Роснефті" (-2,42%), "Сбербанку" (-1,93%) і привілейовані акції "Транснефті" (-1,79%).

Аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова відзначає, що на європейських біржах сьогодні можна було спостерігати різноспрямовані настрої протягом дня. При цьому ф'ючерси на американські індекси і ціни на нафту велику частину торгів в Росії трималися в невеликому плюсі. За словами експерта, опубліковані дані про зростання індексу споживчої довіри GfK Німеччини в червні не змогли надати довгострокової підтримки ринкам.

А ось приводів для песимізму сьогодні було немало. Так, стало відомо, що найбільші банки Китаю можуть не виконати запланованих в 2012 р. цілей кредитування через уповільнення економічного зростання. Також ринки сьогодні негативно реагували на інформацію про те, що влада Каталонії (регіону Іспанії) звернулася до уряду за допомогою у зв'язку з проблемами фінансування. Ця новина, на думку Кожухової, погіршила загальні настрої на ринку і ще раз нагадала про те, що "навіть якщо питання з Грецією так чи інакше буде вирішено, проблеми таких країн, як Іспанія і Італія, як і раніше, залишаються актуальними". На борговому ринку Європи сьогодні спостерігалося падіння прибутковості 10-річних облігацій Франції до історичного мінімуму - 2,422%.

Наступного тижня, 28 травня 2012 р., низка фондових бірж, зокрема в США, буде закрита. За словами Кожухової, найцікавіші макроекономічні дані по США очікуються в кінці тижня.

Нагадаємо, російський фондовий ринок 24 травня закрився значним зростанням основних індексів.