ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися зростанням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій 8 серпня завершилися зростанням основних індексів. Індекс ММВБ додав 1,10% - до позначки 1348,21 пункту. Індекс РТС до кінця торгової сесії виріс на 1,09 % - до 1170,60 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня перевищив 358 млрд руб.

Торги на російському ринку акцій 8 серпня завершилися зростанням основних індексів. Індекс ММВБ додав 1,10% - до позначки 1348,21 пункту. Індекс РТС до кінця торгової сесії виріс на 1,09 % - до 1170,60 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня перевищив 358 млрд руб.

Серед найбільш торгованих в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися акції "Магніту" (+3,38%), "Сбєрбанку" (+3,21%), "Норнікеля" (+1,22%). В "червону" зону "неглибоко" пішли папери "Лукойлу" (-0,23%) і "Газпрому" (-0,29%).

Торги на російському ринку акцій 8 серпня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ виріс на 0,08% - до 1334,63 пункту. Індекс РТС знизився до позначки 1154,92 пункту, що на 0,26% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

Наступного тижня все буде залежати від розвитку подій в Україні і війни санкцій між Росією і ЄС, вважає трейдер QB Finance Сергій Гусєв. У разі обміну погрозами і введення жорстких заходів щодо обмеження польотів у повітряному просторі ЄС та Росії, можна припустити подальше падіння ринку акцій в районі 1250-1300 пунктів по ММВБ. Фондовий ринок вичікує, видно, що продавати папери далі фонди не хочуть, і при найменшому натяку не врегулювання ситуації починаються покупки і зростання ринку, вважає він.

Для більшості інвесторів зовнішній фон передбачає відхід з ризикових активів, враховуючи ряд факторів тиску, в т.ч. посилення військової активності, відповідні санкції проти США та ЄС і слабке відновлення європейської економіки, повідомив Андрій Нечеухин, провідний персональний брокер ФГ БКС. Найближчим часом, можливо, буде прийнято рішення про виключення акції російських компаній з індексів MSCI, що так само є великим фактором невизначеності для учасників ринку. У довгостроковій перспективі поточні котирування на російські активи є дуже привабливими. Однак, тактично, на інтервалі одного-двох тижнів, він рекомендує зберігати маркет-нейтральну позицію.

Позитивне для банків рішення MSCI може призвести до помітного зростання котирувань акцій ВТБ і Ощадбанку вже 11 серпня, що стане приводом для загального зростання російського ринку, вважає заступник начальника управління аналізу ринку акцій ІК "Велес Капітал" Василь Танурков. Він пояснив, що сьогодні, як очікується, MSCI прийме рішення про долю акцій ВТБ і Сбербанку у власних індексах. На думку експерта, вірогідність збереження банків в індексах істотно вище ймовірності їх виключення - обидва банку не мають наміру найближчим часом проводити додаткову емісію, а заборона на операції для західних інвесторів поширюється тільки на нові акції, і це потягне ринок вгору.

Крім технічних факторів, позитивній динаміці російських паперів сприяє зростання котирувань нафти, що реагують на рішення США завдати повітряні удари по бойовиках ІГІЛ в Іраку.