ua en ru

Торги на російському ринку акцій відкрилися падінням фондових індексів

Торги на російському ринку акцій 12 серпня 2014 р. почалися зниженням фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 0,13% - до 1370,73 пункту. Індекс РТС опустився до позначки 1196,67 пункту, що на 0,58% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 12 серпня 2014 р. почалися зниженням фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ впав на 0,13% - до 1370,73 пункту. Індекс РТС опустився до позначки 1196,67 пункту, що на 0,58% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 11 серпня завершилися істотним зростанням основних індексів. Індекс ММВБ додав 1,80% - до позначки 1372,45 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "поважчав" на 2,83% - до 1203,67. Обсяг торгів за підсумками дня склав близько 350 млрд руб.

Більшість "блакитних фішок" до кінця сесії влаштувалися в "зеленій" зоні: "Сбєрбанк" (+4,96%), ВТБ (+3,86%), "Норнікель" (+1,63%), "Газпром" (+1,38%) і т.д. В "червоній" зоні серйозних продажу не спостерігалося.

Як вважає головний аналітик управління досліджень і аналітики ВАТ "Промсвязьбанк" Олег Шагов, загальний фон для російського ринку на початку дня сьогодні складається змішаним. Ф'ючерси на індекси США злегка додають. Азіатські ринки здебільшого не показують єдиної динаміки. Ціни на нафту Brent знизилися і коливаються в районі позначки 104,3 дол. за бар. Старт російської торгової сесії аналітик очікує сьогодні побачити в нейтральному ключі, припускаючи, що після двох днів зростання індекс ММВБ може приступити до консолідації поблизу поточних рівнів, однак переписування їм максимумів попередньої торгової сесії зараз в 3 рази більш ймовірно, ніж рух нижче закриття попереднього тижня.

Разом з тим на поведінку фондового ринку РФ продовжать чинити вплив розвиток ситуації на світових фінансових і сировинних ринках, корпоративні новини, а також нові дані макроекономічної статистики. З числа останніх увагу сьогодні привернуть дані з платіжного балансу Франції, індекс ділового клімату ZEW у Німеччині і єврозоні, інфляції в Італії, продажу в торгових мережах США, індексу оптимізму малого бізнесу та кількості відкритих вакансій JOLTS, а також звіт про виконання бюджету в США. Планують відзвітувати Fossil Group, OMV, Pandora і ряд інших компаній. Україна може оголосити про свої санкції щодо російських юридичних і фізичних осіб.

Аналітик ІГ "Норд-Капітал" Віталій Манжос оцінює зовнішній фон перед відкриттям російського ринку як невизначений або змішаний. Він чекає відкриття ринку з незначною зміною, в діапазоні 1370-1375 п. за індексом ММВБ. Найближчими підтримкою виступлять рівні 1360, 1350 п. В якості значущих опорів залишаться позначку 1380, 1400 п. Ймовірно, поле нейтрального старту торгів локальний ринок продовжить вчорашнє "боковий" рух в очікуванні значущих зовнішніх сигналів і геополітичних новин.

У другій половині дня учасники локальних торгів будуть орієнтуватися на характер руху західних індексів і ф'ючерсів на нафту, вважає аналітик. Він також вважає, що деякий вплив на ринок може надати публікація серпневого індексу економічних настроїв єврозони від ZEW.

Старший аналітик Альфа-банку Гельди Союнов зазначає, що перед початком торгів 12 серпня складається нейтральний зовнішній фон. Азіатські фондові індекси ростуть перед завтрашньої публікації макроекономічних даних у Китаї. Нагадаємо, що 13 серпня буде розкрита статистика з роздрібних продажів і промислового виробництва за липень. Ціни на нафту оновили мінімуми за три місяці перед виходом щотижневого галузевого звіту від Американського інституту нафти. Вартість бареля марки Brent опустилася до 104,3 дол.

Зниження цін на товарних ринках може негативно позначитися на акції нафтогазових компаній в першу половину дня, вважає Союнов. Додатковий тиск на індекси може надати намір влади США і ЄС ввести додаткові санкції проти російських компаній у разі надсилання гуманітарної допомоги на Схід України.

За прогнозом аналітика, активність інвесторів продовжить залишатися низькою в очікуванні підсумків завтрашньої парламентської зустрічі в Криму. Сьогодні "Газпром нафта" опублікує фінансові результати за II квартал 2014 р.