ua en ru

Торги на російському ринку акцій почалися зростанням фондових індексів

Торги на російському ринку акцій 10 липня 2014 р. почалися зростанням провідних фондових індексів. Станом на 09:10 за київським часом індекс ММВБ збільшився на 0,31% - до 1518,08 пункту. Індекс РТС виріс до позначки 1413,98 пункту, що на 0,73% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

Торги на російському ринку акцій 10 липня 2014 р. почалися зростанням провідних фондових індексів. Станом на 09:10 за київським часом індекс ММВБ збільшився на 0,31% - до 1518,08 пункту. Індекс РТС виріс до позначки 1413,98 пункту, що на 0,73% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

У попередній торговий день 9 липня торги на російському ринку акцій завершилися різноспрямованим рухом основних індексів. Індекс ММВБ знизився на 0,22% - до позначки 1513,38 пункту. Індекс РТС до кінця торгової сесії виріс на 0,73% - до 1403,72 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня перевищив 430 млрд руб.

Серед найбільш торгуються в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися акції "Магніту" (+1,15%), "Норнікеля" (+0,495). В "червону зону пішли папери " Газпрому " (-0,68%), "Роснєфті" (-0,82%), Лукойлу (-0,85%).

Аналітики МФЦ вважають, що позиції російського рубля напередодні серйозно зміцнилися, причому "росіянин" зараз повністю ігнорує падіння сировинних цін, підвищеного попиту на рубль на внутрішньому ринку ліквідності не помітно. Відсутність новин щодо антиросійських санкцій використовується трейдерами як вагомий спекулятивний привід для торгівлі, і не виключено, що зростання рубля поки залишиться в силі. Середньостроковий горизонт не змінився: рубль повернеться до послаблення, як тільки його котирування привернуть увагу Центробанку. Індекс ММВБ 10 липня може зробити чергову спробу пройти до 1520 і вище.

Експерт ІК "Ай Ті Інвест" Василь Олійник вважає, що зовнішній фон для російського ринку сьогодні практично нейтральний, але незважаючи на відкриття на позитивній території, російські індекси можуть завершити поточний день в мінусі. Сьогодні вранці вийшли вельми погані дані по економіці Японії. Базові замовлення в машинобудуванні в місячному вираженні впали відразу на 19.5%. Не виправдав сподівань і індекс ділової активності в секторі послуг. Китайська статистика сьогодні також розчарувала інвесторів. Рівень безробіття в Китаї підскочив, а дані з імпорту й експорту знову не дотягли до прогнозів. Реакції на слабкі дані в Азіатському регіоні практично не було і дня він завершує з невеликим приростом в межах 0,2%. Ф'ючерси на основні американські індекси з ранку торгуються на негативній території з втратами в 0,1%.

Російські інвестори зараз можуть звернути увагу на нафту, яка вже дев'ять сесій поспіль показує зниження. Ціна нафти марки Brent вже опустилася до позначки $108 за бар., і це явно негативний момент для всього російського фондового ринку, для російського бюджету, який за підсумками півріччя зумів показати непоганий профіцит, і для російського рубля. Російський рубль напередодні отримав підтримку від сильних даних по економіці, від попиту на боргові інструменти, а також завдяки продажу експортної виручки для виплат компаніями дивідендів, але якщо котирування нафти і далі продовжать зниження, то перспективи рубля знову стануть негативними. Діапазон рубля в парі з доларом 33,5-34, є оптимальним для покупки американської валюти. З технічної точки зору, вже більше місяця ми спостерігаємо одну й ту ж картину. Російський індекс ММВБ поки не може подолати і закріпитися вище важливого рівня опору на позначці 1520 пунктів. Психологічний рубіж на позначці 1500 пунктів 9 липня встояв, але це ненадовго, зазначає експерт.

Аналітик УК "Алемар" Олексій Агудалин вважає, що зовнішній фон перед відкриттям торгів змішаний, але з невеликим позитивом. Основні світові фондові індекси закрилися або торгуються переважно в "зеленій" зоні. Однак ф'ючерси на нафту та американські індекси сьогодні з ранку показують невелике зниження. З відкриття російські фондові індекси можуть показати невелике зростання. Сьогодні, слідом за ФРС і ЄЦБ, Банк Англії встановить ключову ставку і представить подальшу монетарну політику. А в США вийдуть дані за заявками на первинну допомогу по безробіттю, аналітики не очікують зміни цього показника. Ці новини будуть визначати подальший рух вітчизняних фондових індексів. Але, швидше за все, індекс ММВБ продовжить консолідацію на поточних рівнях у межах 1500-1520 пунктів.