ua en ru

Торги на російському ринку акцій почалися різноспрямованим рухом фондових індексів

Торги на російському ринку акцій 9 липня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом провідних фондових індексів.

Торги на російському ринку акцій 9 липня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом провідних фондових індексів. Станом на 09:10 за київським часом індекс ММВБ знизився на 0,46% - до 1509,78 пункту. Індекс РТС виріс до позначки 1395,00 пункту, що на 0,10% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

У попередній торговий день 8 липня торги на російському ринку акцій завершилися зростанням основних індексів. Індекс ММВБ виріс на 0,20% - до позначки 1516,75 пункту. Індекс РТС до кінця торгової сесії додав 0,60% - до 1393,59 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав майже 2,25 трлн руб.

Серед найбільш торгуються в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися акції "Норнікеля" (+1,83%), Газпрому (+0,75%), "Магніту" (+0,74%) і багатьох інших "блакитних фішок". В "червону зону пішли, зокрема, папери Сбербанку (-0,44%) і МТС (-2,79%).

Російський фондовий ринок напередодні зумів просунутися до максимумів поточного року, оновивши і пік останніх дев'яти місяців, але нова хвиля інформації з України не дозволила закріпитися на нових локальних вершинах, вказують аналітики МФЦ. Інвестори чекають, що на південно-сході суміжної держави ось-ось почнуться чергові військові дії, спрямовані проти мирного населення, чекають і реакції російської влади. Москва, у свою чергу, скликає екстрене засідання ради ОБСЄ щодо українського питання. Іншими словами, знову фокус уваги ринку зосереджений на політичних нюансах, і це робить торги все більш волатильними. У той же час на західних майданчиках чітко намітилася корекція, і якщо цей фактор співпаде з політичними драйверами, російський ринок також зануриться в стан фіксації прибутку і зниження провідних індексів. На вітчизняному ринку триває сезон закриття реєстрів компаній під дивіденди, але підтримки від нього все менше. Для індексу ММВБ логічним технічним коридором на найближчі дні бачиться діапазон 1480-1525 пунктів, вважають аналітики МФЦ.

Аналітик КИТ Фінанс Брокер Олександр Ялыгин прогнозує, що у середу перед початком торгів у Москві склався негативний зовнішній фон. Російські фондові індекси знизяться на відкритті торгів. Ф'ючерсні контракти на S&P 500 (-0,01%) і FTSE 100 (-0,08%) торгуються в символічному мінусі. На азіатських майданчиках домінують продавці (-0,4% за Nikkei, -1,2%, Hang Seng, -1,1% за S&P/ASX 200, -0,5% за Kospi) перед публікацією протоколу червневого засідання ФРС США. Ціни на нафту Brent скоректувалися до $108,9 за барель на очікуваннях публікації даних щодо тижневих запасів нафти в США. Індекси США подешевшали другу сесію поспіль (-0,7% S&P 500, -0,7% DJIA, -1,4%, NASDAQ). Торгується на біржі фонд Market Vectors Russia ETF, найбільший з орієнтованих на вкладення в акції російських емітентів, опустився на 0,8%.

Ключовою подією сьогоднішнього дня стане публікація ФРС "хвилинок FOMC" - стенограми засідання Комітету з відкритих ринків від 17-18 червня, відзначає експерт. Даний документ проллє світло на стан справ в американській економіці і дасть інвесторам нові орієнтири монетарної політики американського регулятора. Ймовірно, основна увага в стенограмі буде приділена строку підвищення ставки федерального фондування. На тлі відновлення ринку праці США, а саме, зниження рівня безробіття і зростання зайнятості в несільськогосподарському секторі, є ймовірність, що ФРС дасть сигнал інвесторам про підвищення вартості фондування раніше очікуваного терміну.