ua en ru

ТНК-BP в Україні закінчила 2011 р. з чистим збитком у розмірі 23 млн дол

За підсумками 2011 р. ТНК-BP задекларувала чистий консолідований збиток у розмірі 23 млн дол., повідомляє прес-служба компанії.

Давальницька переробка була головним джерелом заробітку для Лисичанського НПЗ. Її обсяги зросли на 64% в порівнянні з 2010 р. Цей вид переробки нафти на ЛИНІК став більш прибутковим завдяки вигідному ціновій кон'юнктурі, тому обсяг толінгу збільшився до 68% від загального обсягу нафтопереробки на заводі (у порівнянні з 44% в 2010 р.) . Роздрібна маржа також виросла завдяки стабілізації цін на імпортні нафтопродукти. Впровадження програми виходу з кризи привело до позитивних результатів в середині року, але ситуація погіршилася в 4 кварталі у зв'язку введенням в дію в РФ митом схеми "60-66" і змінами на російському ринку нафтопродуктів. За підсумками 2011 р. компанія задекларувала чистий консолідований збиток у розмірі 23 млн дол.

У зв'язку з тим, що нафтопереробка в Україні продовжує генерувати збитки, компанія ТНК-ВР прийняла рішення припинити поставки сировини на Лисичанський нафтопереробний завод уже з 1 березня 2012 р. НПЗ зупиняється на поточний ремонт.

У 2011 р. компанія ініціювала цілий ряд заходів по виходу з кризи, які були покликані поліпшити фінансові показники українського бізнесу. Ці заходи передбачали збільшення давальницької переробки на ЛІНІК (в основному для ТНК-BP), зміна режиму роботи установок для переробки альтернативного сировини, скорочення персоналу, і, нарешті, реструктуризацію останніх придбань у збутовому сегменті з метою підвищення дрібнооптової маржі.

"Компанія продовжить виконувати свої зобов'язання за контрактами на поставку нафтопродуктів і зробить все можливе, щоб повністю забезпечити необхідними обсягами своїх клієнтів і споживачів", - повідомив головний керуючий директор ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" Дідьє Казіміро.

Нагадаємо, чистий прибуток TNK-BP International по US GAAP в 2011 р. збільшився на 54% в порівнянні з 2010 р. і склав 8, 981 млрд дол.