ua en ru

Тимошенко вимагає переглянути бюджет-2019

Тимошенко вимагає переглянути бюджет-2019 Фото: Юлія Тимошенко (ba.org.ua)

Тимошенко заявила, що Україні не потрібен "бюджет стагнації та бідності"

Поданий урядом проект бюджету на 2019 рік передбачає підвищення тарифів, поглиблення бідності та боргової залежності, а тому має бути кардинально переглянутий. Про це заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко під час засідання погоджувальної ради голів парламентських комітетів та фракцій, повідомляє прес-служба партії.

"Це бюджет повної стагнації. Цей бюджет залишає ВВП України практично нижче плінтуса - на 36,5% нижче у валютному обчисленні, ніж він був у 2013 році. Стагнація продовжується і цей бюджет це підтримує", - заявила Тимошенко.

За словами Тимошенко, пропонований урядом проект взагалі не передбачає розвиток. На утримання тюрем, за її словами, наприклад, виділяється вдвічі більше, ніж на наукові дослідження НАН України.

Крім того, Тимошенко заявила, що кошторис на 2019 рік "залишає в тіні" 592 млрд гривень, не виведених в дохідну частину. Вона також додала, що бюджет-2019 не забезпечує ні легалізації, ні деофшоризації, зберігає корупцію та тіньові обіги і є бюджетом "абсолютної боргової залежності".

"На обслуговування і повернення боргу цього року було виділено 305 млрд гривень, а наступного - 419 млрд. І це майже вдвічі більше, ніж власні доходи Пенсійного фонду. Це наслідок великої фінансової піраміди, побудованої у Національному банку, де списується величезні гроші із використанням золотовалютного резерву", - заявила вона.

Тимошенко також зазначила, що поданий проект бюджету-2019 передбачає підвищення тарифів та мінімальний прожитковий мінімум для працездатних осіб нижчий передбаченого законом у 1,5 раза.

"Це бюджет бідності. До того ж крайньої бідності. Якщо порівняти ВВП на душу населення, який запропонований цим бюджетом у доларовому обчисленні, то він майже на 27% нижче, ніж був у 2013 році. Це свідчить про те, що бідність продовжується", - заявила вона.

Як зазначається, "Батьківщина" підготувала комплекс пропозицій, "які дозволять сформувати бюджет розвитку та соціального захисту" і у разі відмови їх врахувати, Тимошенко пообіцяла переглянути кошторис одразу після президентських виборів.

"Ми зробимо його бюджетом європейської країни, а не бюджетом корупції Порошенка", - заявила вона.