ua en ru

Тимошенко: споживачі тепла отримали право вимагати зниження тарифу

Українці, які мають централізоване опалення, отримали право вимагати перерахунку свого тарифу з кількох підстав. Про це заявила лідер партії "Батьківщина", двічі прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, передає прес-служба партії.

За її словами, такими підставами можуть бути: неналежна якість послуги (низька температура), кліматичні умови (якщо зима є теплішою, ніж передбачалося при розрахунку тарифів), завищені норми тепловтрат у будинках.

Так, першою підставою для перерахунку є постанова КМУ №151 від 17 лютого 2010 року, яку ухвалив уряд Юлії Тимошенко і яка досі діє. У ній зазначається, що споживачі мають право вимагати перерахунку плати за тепло, якщо температура в оселі нижча 18 градусів.

За даними прес-служби, знижка розраховується за спеціальною формулою і в середньому становить 5% за кожен градус нижче норми. Якщо температура становила менше 12 градусів, споживач відповідно до цієї постанови має право взагалі не платити за тепло. Температура в оселі має бути зафіксована спеціальним актом.

Другою підставою для перерахунку є постанова КМУ №1037 від 30 жовтня 2015 року, ухвалена після численних звернень громадських діячів та партії "Батьківщина" до уряду та комісії, що регулює тарифоутворення (НКРЕКП). Згідно з цією постановою, тариф на опалення має змінюватися залежно від погоди, додали у прес-службі.

"До тарифу, який перед початком опалювального сезону розраховують монополісти та затверджує НКРЕКП, закладаються максимальні виробничі показники, пов'язані з найгіршими кліматичними умовами. Реальні ж зими вже кілька років поспіль тепліші, і фактично підприємства теплокомуненерго витрачають менше газу чи іншого палива на підігрів води, яка потрапляє в батареї. До того ж грошей з нас беруть за весь запланований на жорстку зиму обсяг. Ось чому тариф є завищеним і треба вимагати його зниження", - зазначила Юлія Тимошенко.

Третьою підставою, для зниження плати за тепло, за словами лідера "Батьківщини", міг би стати перегляд норм тепловтрат у будинках. За чинними будівельними нормами ці втрати розраховують в Україні в тому ж обсязі, як, наприклад, в Якутії, яка має набагато суворіші і триваліші зими. І ці втрати лягають у тарифи, за якими платять усі українці, зазначили у "Батьківщині".

"На жаль, попри всі наші звернення уряд досі не переглянув ці будівельні норми, через які кожна родина щомісяця переплачує сотні гривень. Ми ще раз закликаємо змінити стандарти і припинити грабувати українців", - заявила Тимошенко.

Лідер партії "Батьківщина" звернулася до всіх українців з проханням бути відповідальними споживачами і не боятися захищати свої права.

"Усі партійні структури "Батьківщини" готові надавати вам консультації та допомагати добиватися справедливих тарифів", - наголосила вона.

Водночас Юлія Тимошенко наголосила, що багатьох проблем зі сплатою за тепло можна було б уникнути, якби уряд виконав програму реформування ЖКГ та забезпечив усі будинки лічильниками тепла.

"Ми як політична сила добиватимемося, щоб люди платили не за повітря, а тільки за те, що вони реально споживають", - наголосила лідер "Батьківщини".