ua en ru

Тимошенко передала блокувальникам будівлі СБУ в Луганську проект протоколу про взаєморозуміння

Кандидат у Президенти від партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко через посередників проводить переговори з громадянами України, які заблокували будівлю Служби безпеки в Луганську. Про це повідомляє прес-служба партії.

Кандидат у Президенти від партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко через посередників проводить переговори з громадянами України, які заблокували будівлю Служби безпеки в Луганську. Про це повідомляє прес-служба партії.

Під час брифінгу для журналістів вона передала одному з тих, хто зараховує себе до блокувальників будівлі СБУ, проект протоколу про порозуміння, який пропонує укласти партія "Батьківщина".

"Я приїхала до Луганська, щоб зробити все можливе і мирним шляхом звільнити будівлю СБУ. Я вважаю, що ми зобов'язані знайти спільну мову, досягти взаємопорозуміння між тими людьми, які сьогодні блокують будівлю СБУ, та тими політиками, які у Верховній Раді та Кабінеті міністрів можуть ухвалювати ті рішення, які дозволять вивести країну з кризи", - зазначила Юлія Тимошенко.

Вона підкреслила, що джерелом агресії є Російська Федерація і вважає, що "українці, які живуть в Луганську та знаходяться у будівлі СБУ, сьогодні мають усі можливості провести переговори та знайти варіант вирішення проблем, який є прийнятним не лише для блокувальників, а й був би надійним компромісом для українців, які мешкають на сході та півдні України".

"Через посередників я зараз, практично в режимі нон-стоп, веду переговори для того, щоб досягти такі компроміси", - зазначила кандидат в президенти.

Юлія Тимошенко повідомила про підготовлений Протокол, підкресливши, що вона проти застосування сили і пролиття крові українців.

Зокрема, у документі вказується, що сторони готові зробити необхідні кроки задля деескалації напруги в суспільстві, врегулювання існуючих конфліктів, збереження територіальної цілісності України, встановлення миру, законності та правопорядку.

За словами Юлії Тимошенко, ВО "Батьківщина" через фракцію партії у Верховній Раді має ініціювати та внести на розгляд парламенту низку законодавчих ініціатив, у тому числі конституційних змін щодо посилення статусу російської мови як регіональної.

"Це важливо, тому що ми хочемо зрозуміти один одного, почути один одного та піти один одному на зустріч. Країна має бути в мирі, спокої та має бути єдиною", - наголосила Юлія Тимошенко.

Також лідер "Батьківщини" повідомила, що в рамках конституційного процесу фракція партії у парламенті бере на себе зобов'язання ініціювати процес внесення змін до Конституції та забезпечити це протягом двох наступних сесій.

За її словами, також йдеться про децентралізацію влади, надання фінансової самостійності регіонам та розширення повноважень місцевих рад.

"Це дасть регіонам фінансову самостійність, можливість змінити вигляд міст та селищ, а людям відчути реальні соціальні зміни", - наголосила Юлія Тимошенко та додала, що запропоновано ліквідувати обласні та місцеві адміністрації, а їх повноваження передати місцевим радам, які обираються.

Також кандидат в президенти повідомила, що в Протоколі йдеться про амністію протестувальників, які не вчинили тяжкі злочини.

"Ми розуміємо, що українці в Луганську, Донецьку і інших містах, які пішли на блокування адміністративних будівель, пішли на відчайдушні кроки. Ми не хочемо, щоб спецпідрозділи РФ фактично використовували сьогодні українців для такої агресії. Ми розуміємо, що люди хочуть змін, і для українців ми такі зміни готові запропонувати. І якщо переговори будуть успішними, ми пропонуємо у Верховній Раді ухвалити закон про амністію. Пропонується амністувати тих людей, які вимушено блокували приміщення, на руках яких немає крові", - наголосила Юлія Тимошенко.

Протестувальники, зі свого боку, мають зняти облогу з обласного управління СБУ в Луганську, здати незаконну та незареєстровану зброю, допустити працівників СБУ на робочі місця, звільнити приміщення та майданчик біля будівлі для роботи комунальних служб.

"Я приїхала з миром. Я хочу, щоб ми почули один одного та знайшли компроміс", - підкреслила Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, що в четвер вранці лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко з метою розблокування будівлі обласного управління СБУ прибула до Луганська.

Окрім цього, 22 квітня цього року, у Донецьку, схожий Протокол про взаємопорозуміння кандидат в президенти від ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко передала групі громадян України, які заблокували будівлю Донецької ОДА.