ua en ru

Тимошенко могла би перемогти всіх конкурентів у 2 турі виборів президента, - опитування

Тимошенко могла би перемогти всіх конкурентів у 2 турі виборів президента, - опитування Фото: Юлія Тимошенко (РБК-Україна)

Тимошенко лідирує практично в усіх областях Центру та частини Заходу країни

Якби вибори президента відбулися найближчим часом, найбільшу підтримку отримала би Юлія Тимошенко. При цьому вона виграє у всіх можливих кандидатів у другому турі виборів. Про це свідчать дані масштабного опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Соціологи опитали 30 тисяч респондентів, тоді як зазвичай електоральні рейтинги формуються на підставі 2 тисяч опитаних. Це наймасштабніше соціологічне опитування, проведене за останні роки.

Відповідно до даних "Рейтингу", лідером президентського рейтингу є голова "Батьківщини" Юлія Тимошенко, за яку у разі проведення виборів найближчим часом готові проголосувати 18,7% тих, хто взяв би у них участь та визначився із вибором. Петра Порошенка готові підтримати 15,6% опитаних, Юрія Бойка – 11,7%, Анатолія Гриценка – 9,7%, Олега Ляшка – 8,7%, Вадима Рабіновича – 8,3%, Андрія Садового – 6,4%, Олега Тягнибока – 3,9%, Арсенія Яценюка – 1,7%.

Юлія Тимошенко лідирує практично в усіх областях Центру та частини Заходу країни. При цьому вона входить до трійки лідерів майже в усіх областях. Петро Порошенко має сильні позиції в частині областей Заходу та Києві, Юрій Бойко – у більшості областей Півдня та Сходу.

Рівень підтримки Юлії Тимошенко більш-менш рівномірний у всіх областях Центру, Півночі, Заходу та частково Півдня. Петра Порошенка найбільше підтримують на Вінниччині, дещо менше в областях Заходу та Центру, ще менше на Півдні.

Моделювання другого туру президентських виборів у парі Юлія Тимошенко та Петро Порошенко дало наступні результати: за лідера Батьківщини готові проголосувати 30% тих, хто заявив, що візьме участь у основних виборах. Главу держави готові підтримати у цьому випадку 23%.

При цьому Порошенко переміг би лише в 3-х областях (Вінницькій, Хмельницькій та Чернівецькій), приблизно однакову кількість голосів обоє кандидатів набрали б у 5 регіонах - Рівненській, Черкаській, Кіровоградській та Донецькій областях та Києві. В решті 17 областях перемогла б Тимошенко.

Керівник групи "Рейтинг" Олексій Антипович підкреслив, що Юлія Тимошенко виграє у будь-якого кандидата, який виходить у другий тур президентських виборів. Натомість Петро Порошенко програє Андрію Садовому, Анатолію Гриценку, Святославу Вакарчуку та Юлії Тимошенко.

У своєму дослідженні Група "Рейтинг" заміряла також настрої громадян. Так, 59% опитаних вважають, що країні потрібні радикальні зміни, 15% – за те, що усе залишилося так, як є зараз. Найбільш важливою проблемою для країни опитані вважають військовий конфлікт на Сході України (75%). Майже половина так говорить про хабарництво та корупцію у владі. Натомість на особистісному рівні найважливішими проблемами опитані вважають низький рівень зарплат та пенсій (52%), підвищення цін на основні товари, інфляцію (51%), підвищення тарифів на комунальні послуги (50%).

Аудиторія, серед якої проводилось опитування: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 30 000 респондентів (по 1200 у кожному регіоні). Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження складає не більше 0,6%. Опитування проводилося 12-28 грудня 2017 року.