ua en ru

Тимошенко має високу підтримку в усіх регіонах України, - політологи

Тимошенко має високу підтримку в усіх регіонах України, - політологи Фото: Юлія Тимошенко (rada.gov.ua)

За словами Вадима Карасьова, це означає, що в разі перемоги Тимошенко є шанси на територіальну консолідацію країни

Юлія Тимошенко не тільки випереджає Петра Порошенка у президентському рейтингу, але й демонструє високу підтримку в усіх регіонах України. Про це у п’ятницю, 23 лютого, повідомили українські політологи на прес-конференції в ІА "Інтерфакс", коментуючи останнє масштабне опитування групи "Рейтинг", за яким у президентському рейтингу Тимошенко суттєво випереджає Порошенка (18,7% та 15,6% підтримки відповідно).

"Випередження Юлії Тимошенко не тільки цікаве, але й небезпечне для діючої влади. Адже лідер "Батьківщини" має високі рейтинги фактично по всім регіонам країни, на відміну від інших кандидатів, у яких більше регіональної прив’язки, тобто рейтинг залежить від прив’язки до певного регіону", - зауважив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

За його словами, висока підтримка фактично в усіх регіонах означає, що в разі перемоги Тимошенко є шанси на територіальну консолідацію країни, на її "зшивання".

"І цей запит може зіграти роль і в першому, і в другому турі президентських виборів. Вона має великий відрив на сьогодні, але ж питання в регіональних показниках. Якщо дивитися рейтинг в регіональному розрізі, то бачиш, у кого з кандидатів є запас на перший тур, у кого є запас на перемогу в другому турі", - сказав політолог.

Він також зауважив, що насправді, важливо не тільки виграти вибори, а виграти такий мандат, який би дав можливість наводи порядок по всій країні.

"Наразі влада вступає в період переформатування, тому що рейтинг президента не такий, що дає змогу просто готуватися до виборчої кампанії. Тому зараз вони шукають, як зменшити ризики поразки, робитимуть все, щоб знизити ціну перемоги опозиційного кандидата", - додав Вадим Карасьов.

Зі свого боку директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко зауважив, що влада дійсно починає підозрювати в особі Юлії Тимошенко реального і прямого кандидата в президенти.

"А тому і починають "мочити", викидати чорний компромат з Мюнхенської конференції, про нібито співпрацю з Росією. Це їхня помста на успішний виступі Тимошенко на Молитовному сніданку в США", - пояснив він.

Про те, що країна разом зі всіма реформами і "покращеннями" заходить в глухий кут і, відповідно, зростає відставання Порошенка від Тимошенко зазначив і експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко.

"Наразі маємо чітку тенденцією – лідерство Юлії Тимошенко і значне відставання від неї Петра Порошенка. І як показує дослідження, моделювання другого туру президентських виборів дало такий результат – лідер "Батьківщини" перемагає усіх можливих кандидатів, на відміну від Порошенка", - зауважив експерт.