ua en ru

Тимошенко і "Батьківщина" стали лідерами електоральних симпатій, - опитування

Тимошенко і "Батьківщина" стали лідерами електоральних симпатій, - опитування Фото: група "Рейтинг презентувала результати дослідження

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у листопаді 2016 року, лідером електоральних симпатій серед політичних партій є ВО "Батьківщина". Результати дослідження оприлюднені на сайті групи.

За цю політичну силу готові віддати свої голоси 17,4% респондентів, які мають намір взяти участь у голосуванні та визначилися у своїх вподобаннях. 12,6% підтримали б БПП Солідарність, 11,1% – Опозиційний блок, 8,4% – Радикальну партію, 7,4% – Самопоміч, 6,2% – партію "За життя", 6,1% – Свободу, 5,6% – Громадянську позицію, 3,1% – партію Саакашвілі, близько 3% виборців підтримали б Рух Яроша і партію УКРОП.

Результати дослідження були презентовані Соціологічною групою "Рейтинг" у понеділок на прес-конференції в Києві.

Відповідно до результатів, лідером електоральних симпатій у президентському рейтингу є Тимошенко – 17,7% опитаних, які готові взяти участь у голосуванні та визначилися у своїх симпатіях, віддали б за неї свої голоси. Порошенка підтримують 14,3% опитаних, Бойка – 10,2%, Ляшка – 9,9%, Гриценка – 8,2%, Рабіновича – 7,5%, Садового – 7,3%, Тягнибока – 4,5%, Яроша – 2,4%.

Моделювання другого туру виборів президента України дало наступні результати: у парі Порошенко та Тимошенко 16% підтримують діючого главу держави, 27% - лідера ВО "Батьківщина". У порівнянні із червнем результат Тимошенко у цій парі зріс з 20% до 27%, результат Порошенка практично не змінився. Тимошенко має вищі показники у всіх регіонах, також її більше підтримують прихильники усіх інших кандидатів та невизначені.

За ситуації виходу у другий тур Порошенка та Ляшка шанси на перемогу в обох кандидатів практично однакові (20% і 19% відповідно. За умови виходу в другий тур Порошенка та Бойка за главу держави віддали б свої голоси 23% опитаних, за лідера Опозиційного блоку – 17%.

У парі Тимошенко – Бойко третина опитаних віддала свої голоси за Тимошенко, за Бойка удвічі менше – 15%. У випадку виходу у другий тур Тимошенко та Ляшка 28% проголосували б за лідера Батьківщини, 13% – за лідера Радикальної партії. У парі Тимошенко та Садовий лідера Батьківщини підтримали б 25%, Самопомочі – 20%.

Таким чином, згідно з результатами дослідження, Порошенко випереджає в умовному другому турі президентських виборів Бойка і з меншою імовірністю Ляшка, а Тимошенко лідирує в усіх можливих парах з наведеними імовірними кандидатами.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%. Терміни проведення: 10-17 листопада 2016 р.