ua en ru

Тігіпко: Закон про бюджет-2012 не передбачає 16 млрд грн, необхідні на "осучаснення" пенсій

Законом про бюджет на 2012 р., прийнятому в першому читання, не передбачено 16 млрд грн, які необхідні для "осучаснення" пенсій. Про це в ході сьогоднішнього засідання уряду повідомив віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Позиція №1 - осучаснення пенсій. Сьогодні ми платимо пенсії за середньою заробітною платою 2006 р. Якщо вийти тільки на 2007 р. - це 16 млрд грн. На жаль, ми не змогли знайти ці кошти з самого початку і в проекті ці гроші не закладені", - сказав Тігіпко.
Він підкреслив, що в разі перегляду показників закону про держбюджет на 2012 р., ця тема повинна бути піднята в першу чергу. Крім того, Тігіпко повідомив, що в питанні про виплату пільгових пенсій будуть переглянуті "список 1, список 2 і вислуга років для медичних працівників і для працівників освіти".
"Вважаю, що сьогодні підходи до цих питань... Ми не маємо права, не можемо і це можна робити разом з серйозною реформою заробітної плати", - додав міністр.
"Сьогодні на сьогоднішній бюджет Пенсійний фонд з соціальних складів виплачує 34 млрд грн тих витрат, які не є страховими витратами. Йде мова до прожитковий мінімум тим пенсіонерам, кому нарахована пенсія нижче 764 грн. Ми беремо вклади і оплачуємо. Це вид соціальної допомоги, який треба було б перекласти на бюджет. На жаль, сьогодні немає 34 млрд грн, ми не маємо їх у бюджеті і поки їх буде оплачувати Пенсійний фонд", - зазначив Тігіпко.