ua en ru

Тігіпко: Другий рівень пенсійної реформи почнеться після легалізації зарплат

Уряд планує перейти до другого рівня пенсійної реформи в 2013 р., після проведення легалізації зарплат і робочих місць. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив віце-прем'єр міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

"Потрібно вийти на ефективну систему другого рівня пенсійного забезпечення. Це слід зробити, коли ми стабілізуємо Пенсійний фонд. Ще не виходить зробити це в 2012 р., але, якщо нам вдасться провести ті ж закони по легалізації зарплати і робочих місць, в 2013 г . це цілком можливо ", - заявив Тігіпко.
Також віце-прем'єр зазначив, що завдяки початку пенсійної реформи, уряду вдалося уникнути зменшення пенсій і затримок з їх виплати: "Коли ми починали пенсійну реформу, дефіцит бюджету Пенсійного фонду становив 3,4% ВВП. На наступний рік за консервативними мірками він становитиме 0,7% ВВП. Ми змінили тренд, який дуже сильно погрожував пенсійній системі, і який, зрештою, міг закінчитися зменшенням пенсій, затримками з виплати цих пенсій. Це найголовніше. Крім того, цей тренд погрожував бюджету країну, тому що компенсацію все одно доводилося б робити з держбюджету.
Також ми змогли консолідувати державні фінанси - і другий рік поспіль отримуємо значне зростання реальних доходів населення. У 2010 р. це було близько 10%, цього року ми очікуємо близько 9%".