ua en ru

ТЕС закуповують вугілля за вищими цінами, ніж закладено в "Роттердам+", - експерт

ТЕС закуповують вугілля за вищими цінами, ніж закладено в "Роттердам+", - експерт Фото - hvylya.net

За словами експерта, зараз вартість вугілля на реальних ринках підскочила

Ціна вугілля на світових ринках зростає, при цьому ціна в Україні за поточною методикою розрахунку (Роттердам+) становить сьогодні 2113 грн у зв'язку з 12-місячним лагом, передбаченим формулою. Таку думку висловив президент Енергетичної Асоціації України Василь Котко, відповідаючи на запитання журналіста щодо рішення уряду про кредит в сумі 2 млрд грн для ДП "Енергоринок" (Розпорядження КМУ від 18.10.2017 "Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій"), повідомляють "Экономические известия".

"Формула "Роттердам+" — там ціна вугілля закладається по минулому році, по вартості вугілля на ринках в минулому році. Зараз вартість вугілля на реальних ринках підскочила, генерація закуповує вугілля за набагато вищими цінами, ніж закладено в тарифі. Закупівлі йдуть по 100 доларів і вище за тонну, а закладено за формулою "Роттердам+" - близько 80 доларів за тонну. У цій ситуації – зима близько – потрібно знайти джерела, за рахунок чого закуповувати вугілля і вирішувати інші проблеми (у генерації свої проблеми, а у атомників — свої, якщо йде недофінансування). І ось у зв'язку з цим таке рішення уряду. Це рішення — закрити проблему зараз. Кредит "Енергоринку" — це тимчасовий вихід із ситуації", - наводить видання слова експерта.

Він зазначив, що борги перед тепловою генерацією накопичуються роками, та у теплових станцій немає ресурсів для закупівлі палива.

"Утворився борг в результаті неплатежів. Не стовідсоткові платежі, за великий період часу борги ростуть. Тут і бюджету борги, і комунальних підприємств, вони накопичуються, генерація не отримує коштів", - заявив Котко.

Експерт також зазначив, що в Україні сьогодні значний дефіцит вугілля, який ТЕС повинні закупити для успішного проходження осінньо-зимового сезону.

Як зазначає видання, 18 жовтня на засіданні КМУ було прийнято розпорядження "Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій". Документ передбачає отримання кредитів ДП "Енергоринок" у сумі 2 млрд гривень для погашення заборгованості перед тепловою генерацією.

Повідомляється, що таким чином держава знайшла рішення не в збільшенні тарифу для ТЕС, а в частковому поверненні боргів перед генеруючими компаніями. Станом на 01.10.2017 заборгованість ДП "Енергоринок" перед підприємствами ГК ТЕС склала 9,3 млрд грн.

НКРЕКП 3 березня 2016 року прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії. Згідно з цією методологією, вугільна складова у тарифі на електроенергію базується на усереднених котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) за 12 місяців на момент розрахунку + доставка в український порт.