ua en ru

Терористи ДНР і ЛНР займаються контрабандою і виробництвом контрафактних сигарет, - експерт

Управління і економіка окупованих районів Донецької та Луганської області різко криміналізуються: спостерігається серйозне зростання контрабанди і виробництва підробленої продукції. Таку думку висловив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Василь Яблонський.

"Якщо раніше Донбас спеціалізувався на вугільній та металургійній промисловості, то зараз, головна спеціалізація т. н. ДНР і ЛНР - це контрабанда і виробництво контрафакту. Вони почали з незаконної торгівлі вугіллям і з підробок підакцизних товарів (їх вже виявляють, у т. ч. і в інших областях України). Не виключено, що доволі скоро вони переключаться на інші сфери виробництва, підроблюючи українські, європейські та світові бренди в харчовій, текстильній та інших галузях", - прогнозує Яблонський.

Слова експерта підтверджують і дані правоохоронних органів. Найбільш гострою є ситуація з виробництвом підроблених тютюнових виробів в окупованих районах Донбасу.

Нагадаємо, ще в листопаді 2014 р. в Полтавській і Вінницькій областях були затримані два вантажні автомобілі, в яких виявлені підроблені сигарети відомих міжнародних брендів на 16,5 млн грн. Генеральна прокуратура України встановила, що дані цигарки були зроблені на тютюновій фабриці "Хамадей" в Донецьку.

"У 2014 р. були створені незаконні канали збуту контрафактних підакцизних товарів з тютюнової фабрики "Хамадей". За оперативними даними, частина коштів від реалізованої контрафактної продукції йшла на фінансування терористичної організації "ДНР", -заявили в Генпрокуратурі.

Цю інформацію підтверджують і в Службі безпеки України.

"Кошти для бойовиків надходили від незаконної реалізації контрафактної тютюнової продукції в контрольованих бойовиками районах Донецької і Луганської областей. Розгалужену мережу постачання та продажу сигарет власники тіньового бізнесу створили спільно з головою т. н. "міністерства доходів і зборів ДНР" Олександром Тимофеєвим по кличці "Ташкент" і двома його поплічниками", - заявили в СБУ.

Більш того, в Луганську на підроблені пачки сигарет відомих світових брендів почали наносити "акцизну марку" "Новоросії".

Факти контрабандного продажу українського вугілля в Росію з території ДНР/ЛНР продовжують фіксувати представники ОБСЄ.

"І в України, і в Євросоюзу вже є сумний досвід сусідства з Придністров'ям, яке стало одним з центрів виробництва європейської контрабанди. Але масштаби тіньової економіки ДНР і ЛНР (враховуючи населеність регіону і напруженість економічної ситуації) можуть бути в рази вище придністровських", - прогнозує Яблонський.