ua en ru

Тепловики Вінницької області накопичили багатомільйонні борги

Тепловики Вінницької області накопичили багатомільйонні борги Фото: газ (УНІАН)

Підприємства, що виробляють тепло для потреб населення, є найбільшими боржниками ПАТ "Вінницягаз"

На 1 березня поточного року сумарний борг п'яти теплогенеруючих підприємств Вінниччини за розподіл газу досяг 28 млн гривень. Найбільшими боржниками є КП ВРМ "Вінницяміськтеплоенерго" та ДП "Теплокомуненерго Маяк". Про це повідомляє прес-служба компанії.

Підприємства, що виробляють тепло для потреб населення, є найбільшими боржниками ПАТ "Вінницягаз". Борг за розподіл газу КП ВРМ "Вінницяміськтеплоенерго" складає майже 16,5 млн гривень, ДП "Теплокомуненерго Маяк" ПрАТ Вінницький завод "Маяк" - перевищив 10 млн гривень КП "Вінницяоблтеплоенерго" та КП "Теплоенергетик" м. Могилів Подільський - боргують приблизно по півмільйона гривень.

Всі ці підприємства систематично накопичують борги за розподіл природного газу. ПАТ "Вінницягаз" часто домагається сплати богів через суд. Зараз в суді розглядається позов до ДП "Теплокомуненерго Маяк". Готується позов про стягнення заборгованості до "Вінницяміськтеплоенерго".

"Вінницягаз" щомісяця звітує перед оператором газотранспортної системи "Укртрансгаз" про обсяги розподіленого споживачам газу. Якщо виробник тепла відбирає газ з системи без номінації, то цей обсяг вважається несанкціоновано спожитим. В такому випадку "Укртрансгаз" застосовує санкції вже до "Вінницягазу".

Аби не допустити факту несанкціонованого відбору газу у разі відсутності підтверджених лімітів палива, ПАТ "Вінницягаз", згідно Кодексу газорозподільних мереж, буде змушене припинити розподіл природного газу підприємствам ТКЕ, що призведе до ще більшої соціальної напруги.

ПАТ "Вінницягаз" діє виключно в рамках чинного законодавства, слідкуючи за тим, аби не допустити несанкціонованого відбору природного газу, а вирішення ситуації із можливим припиненням газопостачання та усунення загрози залишити вінничан без тепла та гарячої води залежить виключно від підприємств ТКЕ.