ua en ru

Тендерна система є проблемою і для виробників ліків, і для споживачів, - експерт

Тендерна система є проблемою і для виробників ліків, і для споживачів. Про це заявив комерційний директор Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Євген Сова.

"На жаль, склалася тендерна система це проблема, як для виробників ліків, так і для споживачів. При нинішній системі в Міністерстві охорони здоров'я може скластися ситуація, коли у держави грошей вистачає профінансувати програму, припустимо, з онкології лише на 60%. Реально це означає, що 7, 8, 9 і 10 хворий безкоштовно нічого не отримають", - заявив він.

"Уявіть собі ситуацію, що пацієнти сидять у адміністратора одного лікаря. І що тоді вони будуть робити? Вони йдуть до лікаря або медсестри, щоб стати шостим у цій програмі і пропонують гроші. Тобто, виходить, що у нас дуже чесний і прозорий тендер, але в кінці, коли ліки має потрапити до хворого, знову виникають корупційні дії", - додав він.

При цьому, за словами експерта, якщо всі 10 пацієнтів отримають рецепти, підуть в аптеку і оплатять 40% вартості препарату, а решта 60 компенсує держава, зникне корупційна мотивація.

"В Україні вже є позитивний досвід забезпечення пільговими препаратами (реімбурсація), як альтернатива тендерних закупівель. Перша безвідкатна програма держави була в 12-13 роках по гіпертонії. Бюджетні кошти там повністю використовують за призначенням. Час підтвердив її ефективність. Тоді, виграли всі: хворі, підприємства, а в результаті і держава", - резюмує фармацевт.