ua en ru

TeleTRADE: Нафта вже торгується нижче позначки $90 за барель

Нафта на торгах в Нью-Йорку в середу впала нижче $90 за барель вперше з листопада після того, як звіт Міненерго показав, що постачання нафти в США зросли до 22-річного максимуму.

Раніше нафта дешевшала на тлі зростаючих надій на угоду Ірану з Міжнародним агентством з атомної енергії і занепокоєння про боргову кризу єврозони і уповільнення зростання китайської економіки. МАГАТЕ розраховує незабаром домовитися з Іраном про його спірної ядерної програми, що знижує ймовірність перебоїв в постачаннях іранської нафти. На ринок нафти також чинили тиск економічні побоювання, оскільки Світовий банк знизив прогноз економічного зростання Китаю, який займає друге місце в світі по споживанню нафти.

До кінця тижня ціни на нафту підвищуються на тлі інформації агентства з атомної енергетики ООН про те, що знайдені докази того, що Іран збільшив обсяги виробництва збагаченого урану, який може бути використаний для створення ядерної зброї.

У той же час, у п'ятницю Майкл Менн, прес-секретар глави дипломатії ЄС Кетрін Ештон, повідомив про те, що Євросоюз не має наміру скасовувати нафтове ембарго проти Ірану, яке повномасштабно вступить в силу з 1 липня.

На переговорах щодо іранської ядерної програми у сторін зберігаються «значні розбіжності», заявила в четвер глава дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон, коментуючи підсумки зустрічей представників «шістки» міжнародних посередників і Ірану, які пройшли в Багдаді 23 травня і 24 травня. При цьому вона повідомила, що сторони згодні з необхідністю проведення подальшого обговорення і досягнення прогресу на переговорах, черговий, третій раунд яких заплановано на 18-19 червня в Москві. За словами Ештон, Іран заявив про готовність розглянути можливість зупинити збагачення урану до рівня 20% і представив на цей рахунок власний план із п'яти пунктів. Іран, у свою чергу, звинуватив опонентів у створенні «важкої атмосфери», що ускладнює переговори.

Анастасія Позднякова, аналітик компанії TeleTRADE

За матеріалами компанії TeleTRADE