ua en ru

Поточна політична ситуація в Україні не відіб'ється на курсі гривні, - аналітики

У найближчі два роки не очікується істотної зміни курсу гривні, незважаючи на прогнози міжнародних рейтингових агентств про очікувану девальвації, йдеться в аналітичному огляді інвестиційної компанії « АРТ Капітал».

Аналітики звертають увагу , що нинішня політична напруженість непорівнянна з ситуацією часів «Помаранчевої революції» 2004 р. і з фінансовою кризою 2008 р.

Так експерти прокоментували прогнози міжнародних рейтингових агентств Standard&Poor's і Moody`s про можливість макроекономічної дестабілізації та девальвації гривні внаслідок політичної напруженості. «Ми згодні з присутністю даних ризиків для стабільності курсу національної валюти, проте поточна політична ситуація не порівнянна з тими, які склалися в 2004 і 2008 рр. Існуюча з 2010 р. президентсько-парламентська форма правління в Україні дозволила президенту сконцентрувати значні повноваження для проведення своєї політики. Утримання стабільного курсу гривні і зниження дефіциту поточного рахунку, є для президента першочерговим завданням», - відзначили аналітики ІК «АРТ Капітал».

В огляді також відзначається, що завдяки курсовій стабільності вдалося забезпечити стримування зростання споживчих цін. Згідно з прогнозом «АРТ Капітал», в найближчі роки в Україні збережеться курсова і цінова стабільність. «Стабільний курс гривні в свою чергу утримує споживчі ціни від різких коливань. Ми зберігаємо наш прогноз курсу гривні до 2015 г - 8,2-8,4 грн/дол.», - сказано в огляді.

Нагадаємо , в останні дні міжнародні рейтингові агентства висловили стурбованість ескалацією політичної ситуації в країні, і її можливим впливом на рейтинги України і на стабільність курсу гривні. Проте, минулого тижня агентство Fitch Ratings підтвердило прогноз про стабільний курс гривні. Коливання, за оцінкою агентства будуть перебувати в межах 10-15%, а більш глибокої девальвації агентство не очікує.