ua en ru

Тарута розповів про свій план врегулювання конфлікту на Донбасі

Тарута розповів про свій план врегулювання конфлікту на Донбасі Фото: прес-служба Сергія Тарути

Тарута наполягає на введенні на Донбас миротворчої місії ООН

Народний депутат Сергій Тарута наполягає на введенні на Донбас миротворчої місії ООН. Про це заявив народний депутат України Сергій Тарута, виступаючи на круглому столі на тему: "Миротворча місія ООН – можливості та ризики для безпечного світу".

За словами Тарути, існуючий міжнародний досвід показує ефективність такого інструменту врегулювання збройних конфліктів як введення миротворців і його можна використовувати в частині вирішення проблеми Донбасу.

"Західні партнери переконують нас, що немає військового рішення по Донбасу, і ми повинні сприяти якомога скорішому вирішенню по введенню "блакитних касок" ООН. Зараз на переговорах Волкера і Суркова обговорюється факт введення на Донбас миротворчої місії ООН, хоча раніше це здавалося неможливим через позицію Росії. Також вже зараз обговорюється можливий формат і склад країн-учасниць місії", – підкреслив Тарута.

Тарута нагадав, що пропозиція про введення на Донбас миротворчої місії ООН він висунув рівно рік тому на Мюнхенській конференції з безпеки.

"Я ще рік тому говорив про це на Мюнхенській конференції. Мій план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі "Три Основи" стосувався введення миротворців і роботи міжнародної перехідної адміністрації на Донбасі, яка застосовувала б юстицію "перехідного періоду", щоб повернути довіру мешканців тимчасово окупованих територій. Ці плани вже стають реальністю. І я буду переконувати наших західних партнерів у неминучості використання цього інструменту встановлення миру на конференції в Мюнхені в поточному році", – резюмував Тарута.