ua en ru

Тарута взяв участь у фейкових слуханнях в Конгресі США, - американські ЗМІ

Тарута взяв участь у фейкових слуханнях в Конгресі США, - американські ЗМІ Фото: Сергій Тарута (з відкритих джерел)

Також в фейковому заході взяв участь колишній співробітник НБУ Олександр Завадецький

Канзаський республіканець забронював кімнату в підвалі Капітолію, яка потім використовувалася для проведення фейкового слухання в Конгресі, влаштованого незрозумілою українською групою лобістів. Про це повідомляє видання The Daily Beast.

Згідно з даними видання, колишній американський парламентарій, схоже, обдурив помічників нещодавно обраного конгресмена, нав'язавши від імені клієнта, замішаного в "Панамському досьє", організацію уявного слухання, яке транслювалося по українському телебаченню.

Колишній член Конгресу республіканець від штату Флорида Конні Мак звернувся до представника Рона Естеса (республіканець від штату Канзас) – новоспеченому законодавцю, який виграв позачергові вибори, які проводилися після призначення директором ЦРУ Майка Помпео. Він попросив зарезервувати кімнату в підвалі Капітолію для заходу присвяченому українському банківському секторі.

Видання The Weekly Standard інформує, що фальшиве "слухання" транслювалося в Україні в повному обсязі на телеканалі NewsOne і описане глядачам як "США. Комітет Конгресу з фінансових питань". Але жоден член Конгресу не був присутній на ньому.

У заході взяли участь Сергій Тарута, народний депутат України, колишній співробітник НБУ Олександр Завадецький, і колишній директор ЦРУ при президенті Біллі Клінтоні Джеймс Вулсі, який також виступав в якості радника кампанії президента Трампа. Памфлет, розданий відвідувачам, був оцінений українським сайтом перевірки фактів, як що містить в основному правдиві дані про НБУ, але "маніпулював практично у всіх випадках".

У Естеса заявили виданню The Daily Beast, що конгресмен не має ніякого відношення до цієї події, і що вони зарезервували кімнату "як люб'язність" для пана Мака, який тепер є зареєстрованим лобістом в Liberty International Group, з метою "провести захід по розкриттю корупції в Україні".

Представник Естеса додав, що довелося оновити політику бронювання кімнат, щоб такі випадки більше не повторювалися. Прес-секретар також сказав, що з цього моменту, коли його офіс резервує кімнати в Капітолії для проведення заходів, Естес буде присутній.

Конні Мак є зареєстрованим лобістом від імені фірми під назвою Interconnection Commerce, яка знаходиться на Британських Віргінських островах і зосереджена на "висвітленні корупції в Україні". Крім згадки в "Панамському досьє" в інтернеті відсутня інформація про компанію.

"Я представляю групу, яка зацікавлена у виявленні корупції не тільки в Україні, але і у всьому світі: від Центральної і Південної Америки до Східної Європи", - сказав Мак в інтерв'ю журналісту Weekly Standard, який також був присутній на заході.

Під час заходу Мак справляв враження, що він як і раніше є членом Конгресу, що, ймовірно, зміцнило характеристики NewsOne цього заходу як слухання в Конгресі.

"Ясно одне: ми, Конгрес Сполучених Штатів, - а мова йде про гроші платників податків, повинні як слід розслідувати звинувачення в корупції, факти і припущення", - сказав Мак по закінченні заходу, згідно з аудіозаписом, отриманим The Daily Beast.

Мак не відповів на прохання про коментарі.

Як повідомляв The Daily Beast, він також зареєстрований в лобі від імені правлячої партії Угорщини – орієнтованої на Путіна, а колишній конгресмен похвалив правого прем'єр-міністра країни за те, що той допоміг йому налагодити хороші відносини з президентом.