ua en ru

Тарифи на електроенергію в Україні не відображають існуючі ціни в Роттердамі, - Насалик

Тарифи на електроенергію в Україні не відображають існуючі ціни в Роттердамі, - Насалик Фото: Ігор Насалик (РБК-Україна)

На думку Насалика, увагу ЗМІ до формули "Роттердам +" гіперболізовано

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик підтвердив заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що формула тарифів на електроенергію для побутових споживачів ("Роттердам +") не відповідає існуючим цінами в європейському вугільному порту Роттердама. Про це Насалик заявив на підсумковій прес-конференції, повідомляє "Апостроф".

Так, за даними міністра, ціни на енергетичне вугілля, які закладаються в тарифи українських промислових споживачів, на 800-900 грн нижчі, ніж ціни в Роттердамі в аналогічний період.

"Якщо ви візьмете 2017 - який був "Роттердам +", і яка ціна діяла в Україні, то ви побачите, що там різниця була в межах 800-900 гривень в бік більш низький по Україні, ніж був Роттердам", - завив Насалик.

Крім того, Насалик зазначив, що в результаті блокади Україна змушена закуповувати антрацит за кордоном за ціною індикатива, передбаченого НКРЕКП.

"Після того як у січні місяці це було перекрито, ми хотіли, чи не хотіли, ми виходили на закупівлю вугілля антрацитної групи, і ціна була 2800. Тобто, вона вже відповідала того індикативі, який був передбачений в НКРЕКП", - підкреслив він.

На думку Насалика, увагу ЗМІ до формули "Роттердам +" гіперболізовано, адже аналогічна формула діє на газовому ринку України.

"Але ось дивно і я сьогодні звертаюся до журналістів - усі говорять про формулу "Роттердам +", але ніхто не говорить про формулу "німецький хаб+" (формула "Дюссельдорф+"), яка повністю діє на ціну газу», - сказав він.

Як повідомляється, 3 березня 2016 НКРЕКП прийняла постанову №289 "Порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", якою прив'язала вугільну складову в ОРЦ і тарифах побутових споживачів (підприємств та установ) до європейського індексу API2 доставка і перевалка - дисконт на різницю між імпортними та українським вугіллям (формула "Роттердам +")

27 квітня 2016 КМУ на вимогу МВФ прийняв постанову №315, якою визначив формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

Існуюча методологія розрахунку ОРЦ ("Роттердам +") не впливає на тарифи для населення. Вони встановлені окремою постановою НКРЕКП, затвердженою 26 лютого 2015 №220 "Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню".

Згідно з даними експертів аналітичної платформи VoxUkraine, створеної професором Піттсбурзького університету Тимофієм Миловановим, в Україні для населення зберігаються найнижчі тарифи на електроенергію в Європі.

Як зазначалося, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман спростував твердження про використання класичної ціни "Роттердам +" для встановлення тарифів на електроенергію в Україні.