ua en ru

Т.Басеску закликав ЄК підтримати проекти Молдови та Румунії для транзиту енергоносіїв з РФ до ЄС.

Президент Румунії Траян Басеску закликав Європейську Комісію підтримати реалізацію трьох проектів зі взємопідключення газової та електроенергетичної інфраструктури Молдови й Румунії, що дасть змогу забезпечити транзит російських енергоносіїв до країн Європейського Союзу. Як повідомили РБК у прес-службі глави румунської держави, прохання про підтримку названих проектів він висловив у Брюсселі на зустрічі з головою Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу.

За словами Т.Басеску, перший проект стосується будівництва ЛЕП 400 кВ Бєльци-Сучава (Молдова - Румунія). Вона дасть змогу постачати російську електроенергію (що виробляється на Молдовській ГРЕС, яка належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС") на ринок країн Європейського Союзу.

Другий проект передбачає будівництво магістрального газопроводу Дрокія-Унгени-Ясси (Молдова - Румунія) для транспортування російського природного газу, а третій проект - будівництво сучасної залізниці Унгени - Кишинеу. Глава румунської держави заявив, що в бесіді з Ж.М. Баррозу наголошувалося на важливості ясної європейської перспективи для Молдови.

Як повідомили РБК в молдовському уряді, раніше Молдова та Румунія домовилися прискорити реалізацію низки спільних проектів в енергетиці для взємопідключення газової та електроенергетичної інфраструктури двох країн. Про це заявив президент Румунії Т.Басеску після зустрічі в Кишинеу з виконуючим обов'язки президента Молдови Міхаєм Гімпу та засідання офіційних делегацій двох країн наприкінці січня ц. р.

Т.Басеску відзначив, що мова йде про реалізації проектів будівництва магістрального газопроводу Дрокія-Унгени-Ясси, а також будівництва високовольтних ліній електропередачі Бєльци-Сучава і Фелчиу-Готешть. Він підкреслив, що проект будівництва ЛЕП 110 кВ Фелчиу-Готешть планують завершити до кінця 2010 р., уточнивши, що на території Румунії вже завершено роботи зі спорудження названих ЛЕП протяжністю 28,3 км. За словами Т.Басеску, для реалізації проекту спорудження ЛЕП 400 кВ Бєльци-Сучава Румунія зобов'язалася знайти фінансування в сумі 30 млн євро. Кошти для реалізації цього та інших проектів можуть бути отримані в рамках програми Євросоюзу "Східне партнерство", вважає президент Басеску.