ua en ru

Т.Гейтнер: Республіканська партія пообіцяла, що проголосує за підняття планки держборгу США

Республіканська партія США запевнила адміністрацію Президента Барака Обами, що проголосує за збільшення допустимої межі державного боргу країни. Про це повідомив глава Міністерства фінансів США Тімоті Гейтнер. Він зазначив, що відповідне обіцянку республіканці дали в ході зустрічі в Білому домі, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Т.Гейтнер відзначив, що величина боргу країни в розмірі 14,29 трлн дол., яка відповідає нині чинному обмеженню, буде досягнуто не пізніше 16 травня ц.р.
Нагадаємо, 16 квітня Б.Обама нагадав, що провал спроб підняти допустиму межу державного боргу США може "зіштовхнути світову економіку назад в рецесію". Він зазначив, що необхідно знайти компроміс з Республіканською партією, щоб уникнути такого повороту подій. За його словами, неможливо скоротити дефіцит бюджету без зниження ряду соціальних витрат, як це пропонують зробити республіканці. У той же час глава Білого дому висловив упевненість, що конгрес погодиться підняти планку держборгу.
Згідно з чинним законодавством, державний борг США не може перевищити 14,29 трлн дол. На початку січня 2011 р. він вперше в історії країни перевищив 14 трлн дол., а станом на 1 квітня становив 14 трлн 251 млрд 174,5 млн дол.