ua en ru

Т.Гейтнер: Планується залучити приватний капітал для фінансування житлового будівництва

Міністр фінансів США Тімоті Гейтнер 11 лютого 2011 р. виступив з доповіддю, в якій йде мова про залучення приватного капіталу у фінансування житлового будівництва. Раніше, адміністрація президента США Барака Обами висунула пропозицію про скорочення державного фінансування житлового будівництва, так як за підрахунками, реструктуризація житлового будівництва обійшлася уряду в 11 трл дол., передає Bloomberg.
Головною ідеєю доповіді є скорочення ролі держави у функціонуванні рику кредитування житлової нерухомості та припинити роботу іпотечних агенств, які фінансуються за рахунок держави. Т.Гейтнер відзначив, що перш за все планується припинити роботу двох гігантів американського ринку іпотеки - Fannie Mae і Freddie Mac. До кризового 2008 р. ці два агенства працювали як приватні компаній, які фінансувалися державою. Вони скуповували іпотечні кредити інших банків, випускаючи цінні папери під їх забезпечення. У свою чергу банки отримували ліквідні кошти для видачі нових кредитів. У 2008 р., акції Fannie Mae і Freddie Mac. впали в ціні через обвал цін на ринку нерухомості. Урядом США було прийнято рішення щодо націоналізації іпотечних агентств. Вартість реструктуризації проблемних активів Fannie Mae і Freddie Mac. з боку уряду вже склала 150 млрд дол.
Згідно з доповіддю міністра фінансів, планується залучити на ринок приватний капітал. У доповіді є три підходи до реалізації даного плану.
За словами Т.Гейтнера, останнім виходом з ситуації, що склалася, буде повна приватизація системи. У кінцевому підсумку уряд США буде фінансувати лише категорію громадян з низькими доходами. Реальним варіантом залишається посилення державного контролю над ринком перестрахування запозичень.