ua en ru

Сироїд: необхідно юридично визнати тимчасову окупацію територій України

Сироїд: необхідно юридично визнати тимчасову окупацію територій України Фото: Сироїд заявила про необхідність визнати окупацію українських територій

За її словами, потрібен закон про тимчасову окупацію з визначеним порядком деокупації територій України

Україні необхідно прийняти закон про тимчасово окуповані території Донбасу, де визначити порядок деокупації, в тому числі і Криму. Про це заявила віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд, передає прес-служба об'єднання "Самопомічі".

"Для збереження держави і подолання зовнішньої загрози ми ні при яких умовах не маємо права зробити дві речі: не можемо вносити зміни в Конституцію з особливим статусом для окупованої частини Донеччини та Луганщини; і проводити там вибори. Тобто, ми не маємо права імплементувати політичну частину Мінських умов", - заявила Сироїд.


За її словами, США і ЄС мають свою особисту зацікавленість у виконанні мінських угод. Але Україні необхідно стояти на своїх принципах, і прийняти альтернативу, яка полягає в прийнятті закону "про тимчасово окуповані території України, в якому визначити порядок деокупації, в тому числі і Криму".

"Порядок деокупації повинен бути наступним: в першу чергу треба закрити лінію розмежування і дати Україні можливість економічно вирости, вирватися з цієї економічної і політичної кризи, в якій нині опинилася країна. Потім на ці території повинні зайти представники української армії. Зайшовши туди ми повинні очистити населені пункти від зброї, від мін, наркотиків, російської агентури і російської пропаганди. Наступний крок – привести туди суд, поліцію, пенсійний фонд, вчителів. І що головне – здійснити паралельно ще два процеси: покарання і розуміння. Люди повинні знати, що злочин буде покараний, а вимушена колаборація пробачена. Що можуть повернутися внутрішньо переміщені особи і не боятися за своє життя. Це може і повинно тривати роками. І тільки після цього можуть відбутися вибори", - розповіла віце-спікер ВР .

Нагадаємо, раніше Сироїд заявляла, що аудит Пенсійного фонду може виявити багато мільйони "мертвих душ".