ua en ru

Супрун анонсувала запуск національної страхової системи

Супрун анонсувала запуск національної страхової системи Фото: Уляна Супрун (kmu.gov.ua)

19 жовтня Рада схвалила реформу охорони здоров'я

В Україні з 2018 року запрацює національна страхова система. Про це повідомляє в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Супрун повідомляє, що зміни почнуться з лікуючих (дільничних) лікарів.

"Якщо ви, як пацієнт, зверніться до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, за їх послуги заплатить держава. Спеціаліста обирати будете саме ви, прописка не буде мати ніякого значення. Ви зможете самі вирішувати, залишитеся з лікарем чи ні, враховуючи якість послуг", - розповіла Супрун.

За її словами, для лікарів первинної ланки зміниться принцип роботи.

"Вони (лікарі, - ред.) будуть зацікавлені взяти більше пацієнтів та надавати їм кращі послуги, щоб отримати хороші рекомендації. Адже від пацієнтів залежатиме заробіток лікаря. Таким чином професійні фахівці зможуть отримувати гідну плату за якісну роботу, а не залежати від тарифної сітки", - інформує Супрун.

Крім того, лікарі первинної ланки зможуть вибирати - бути працівником найманої праці в лікарні або відкрити ПП і розпочати приватну практику.

В. про. міністра охорони здоров'я зазначила, що нова модель фінансування для закладів спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги запрацює з 2020 року. Проте в 2018-2019 роках певні послуги будуть фінансуватися в рамках пілотних проектів.

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №6327 "Про державних фінансових гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів".