ua en ru

Сумарні інвестиції "Норнікеля" до 2025 р. складуть більше 35 млрд дол

Сумарні інвестиції ОАО "ГМК "Норільський нікель" в період 2011-2025 рр. складуть більше 35 млрд дол. Це передбачає стратегія виробничо-технічного розвитку компанії, затверджена сьогодні радою директорів "Норнікеля". Основний обсяг інвестицій буде спрямований на розвиток сировинної бази, збагачувальних і виробничих потужностей, говориться в повідомленні компанії.
Відповідно до прийнятого документу, до 2025 р. "Норнікель" повинен увійти до п'ятірки найбільших світових гірничо-металургійних компаній за показниками ринкової капіталізації. Передбачається, що мінерально-сировинна база компанії буде розширена - як за рахунок геологорозвідки в регіонах присутності, так і за рахунок входження в нові проекти. Очікується зростання обсягів виробництва на діючих російських і зарубіжних підприємствах, запуск нових проектів. Стратегією передбачений розвиток збагачувального і металургійного виробництва, модернізація основних фондів, зниження дії на навколишнє середовище, розвиток об'єктів інфраструктури.
Крім того, планується провести стратегічну продуктову диверсифікацію по кольорових металах, металам платинової групи (МПГ) і сировині для виробництва сталі шляхом розробки нових російських і зарубіжних родовищ. Компанія планує почати видобуток вугілля, залізняку, молібдену, хрому та інших металів.
Очікується, що за рахунок збільшення ефективності відробітку діючих родовищ і запуску нових в Росії до 2025 р. зростання виробництва нікелю складе мінімум 19%, міді - 49%, МПГ - 42%. При цьому компанія ставить перед собою за мету збереження позицій виробника нікелю з найнижчими витратами на одиницю продукції. Компанія має намір підтримувати рівень середньої маржі зіставних компаній при середньоциклічних цінах.
В результаті реалізації стратегії до 2025 р. очікується істотне зростання основних фінансових показників "Норнікеля" - виручки і прибутку за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ).
ГМК "Норільський нікель" - один з найбільших в світі виробників кольорових металів. На його частку доводиться 22% світового виробництва нікелю, 9% платини, 38% паладію і 3% міді. Основними акціонерами ГМК "Норнікель" є глава "Інтерросу" Володимир Потанін (близько 30% статутного капіталу), ОК "Русал" (25%), "Металоінвест" (близько 4% акцій), нафтотрейдер Trafigura - близько 8%. Квазіказначейські акції компанії - 9,23%. За підсумками 9 місяців 2011 р. виробництво нікелю ГМК "Норільський нікель" скоротилося на 2,21% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. і склало 215 тис. 481 т. Чистий прибуток "Норнікеля" в I півріччі 2011 р. за МСФЗ, згідно з неаудованими даними, знизилася на 22% - до 1 млрд 818 млн дол.