ua en ru

У Сумах від ботулізму помер чоловік, який отруївся в'яленою рибою

У Сумах від ботулізму помер чоловік, який отруївся в'яленою рибою Фото: рибні ряди одеського привозу (Олег Григор'єв)

Чоловік працював фельдшером швидкої допомоги

В Сумах від ботулізму помер 38-річний фельдшер швидкої медичної допомоги, який вживав в'ялену рибу. Про це повідомляє сайт міста Суми 0542.

Начальник управління охорони здоров'я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко повідомив, що 6 червня бригада екстреної медичної допомоги перевезла постраждалого за допомогою санітарної авіації з Недригайлова (Сумська обл.) в обласну інфекційну лікарню з діагнозом "ботулізм". За його інформацією, напередодні компанія з семи чоловік відпочивала на природі і вживала в'ялену рибу. В цей же день ввечері чоловікові стало погано.

"У нього почалися зорові та мовні розлади, потім - порушення дихання, тому постраждалого підключили до штучної вентиляції легенів. Йому ввели три дози сироватки: одна була в обласній дитячій лікарні, ще дві знайшли родичі в інших містах України. Стан хворого був стабільно тяжкий. Токсин вже розійшовся в тканини. Сироватка ж діє лише тоді, коли він знаходиться ще в крові. Усіма процедурами ми тільки підтримували його життєдіяльність", - відзначив Бутенко.

Також повідомляється, що в інших людей, які, ймовірно, теж вживали рибу разом з чоловіком, поки немає проявів хвороби. При цьому інкубаційний період може тривати до тижня і більше.

Нагадаємо, прокуратура завела справу за фактом спалаху ботулізму в Україні. Справу відкрито за ч. ст 2. 325 ККУ (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних захворювань та масових отруєнь), що передбачає позбавлення волі строком від 5 до 8 років.