ua en ru

Сугоняко вважає правильною ідею НБУ щодо створення НСМЕП

Створення української Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) - це правильна ідея. Про це в ході прес-конференція на тему: "Реальний стан економіки та банківської галузі: підсумки, тенденції та прогнози. Законодавчі ризики" заявив президент Асоціації українських банків, віце-президент Центрально-Євразійської банківської федерації, заслужений економіст України Олександр Сугоняко.

"Спроба створити українську систему масових електронних платежів і сама ідея, - це правильно. Навіть маленька Голландія має її. А ​​міжнародні платіжні системи можуть використовуватися як частина, вони можуть працювати тут, в Україні, зберігаючи частину свого ринку. Але система в Україні повинна бути своя. І ця позиція Національного банку України - правильна ... Не може бути так, щоб наприклад співробітники Міноборони користувалися картками на базі міжнародних платіжних систем, адже ми держава, а не прохідний двір ", - сказав експерт, і додав, що важливо, щоб НСМЕП впроваджувалося в Україні правильно і прозоро, зберігаючи баланс, враховуючи інтереси всіх учасників ринку.

Згоден з думкою фінансового експерта і, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності народний депутат України від фракції ВО "Батьківщина" Степан Кубів. "Думаю, що держслужбовці повинні мати зарплатні картки в державних банках, оскільки це державні кошти", - сказав він.

"Позиція НБУ - вірний, її потрібно підтримувати. Потрібна стратегія розвитку платіжних систем України ... Якщо процес буде публічним і добре підготовленим, то він не стане" добровільно-примусовим", - резюмував політик.