ua en ru

Суддя Ємельянов заявив про наявність документа, з-за якого його справу доведеться закривати

Суддя Ємельянов заявив про наявність документа, з-за якого його справу доведеться закривати Фото: Артур Ємельянов

Суддя Вищого господарського суду Артур Ємельянов був допитаний слідчим Генпрокуратури 15 грудня. При цьому виявлені обставини дозволяють допустити, що справу доведеться закрити за відсутністю складу злочину. Про це розповів Артур Ємельянов, повідомляють українські ЗМІ.

Нагадаємо, слідство ставить судді, що він ініціював впровадження системи спеціалізації суддів в Госпсуді Києва. Таким чином судді отримали можливість розглядати профільні справи по окремих галузях господарського права.

"Я неодноразово заявляв, що готовий співпрацювати зі слідством. Протягом двох місяців слідчий Генпрокуратури не проводив ніяких слідчих дій по справі. Тому я змушений був сам ініціювати власний допит, подавши відповідне клопотання. Прохання було задоволено, мене допитали, я відповів на всі запитання щодо своєї діяльності на чолі Господарського суду Києва та Київського апеляційного господарського суду у 2011-2012 роках", - розповів Артур Ємельянов.

За його словами, в ході допиту було встановлено, що при підготовці підозри слідчий не врахував наявність у матеріалах справи важливого документа. Мова йде про протокол загальних зборів суддів Господарського суду Києва від 25 березня 2011 року, згідно з яким рішення про спеціалізації приймалося колективним органом, а не особисто Ємельяновим.

"Рішення приймалося в межах передбачених законом повноважень. І в матеріалах є відповідний протокол цього зібрання. На жаль, в ході слідчих дій слідчий чомусь "забув" про його існування. У результаті слідство закидає мені, що я з'явився одноосібними ініціатором такого рішення і називає його порушенням закону. Тепер у генпрокуратурі розуміють, що це не відповідає дійсності", - зазначає Ємельянов.

Суддя ВГСУ додав, що з урахуванням цього протоколу фабула справи повністю змінюється.

"У ході допиту слідчий сам визнав, що не врахував наявність протоколу в матеріалах, хоча мав їм на момент підписання підозри. Швидше за все, він змушений буде закрити справу за відсутністю складу злочину. Адже тепер документально доведено, що ніяких одноосібних рішень стосовно спеціалізації суду я не ініціював і в систему автораспределения не втручався", - резюмував Ємельянов