ua en ru

На захопленому в Судані вертольоті немає громадян України

Серед захоплених членів екіпажу вертольота Мі-8 у Судані українських військовослужбовців немає.

Серед захоплених членів екіпажу вертольота Мі-8 у Судані українських військовослужбовців немає. Про це повідомили в прес-службі Міністерства оборони України, передає радіо "Свобода".

У Міноборони зауважили, що, найімовірніше, в інформації іноземних ЗМІ мова йде про цивільних осіб, які можуть перебувати на території Судану.

Нагадаємо, сьогодні в ЗМІ з'явилася інформація про те, що повстанці в регіоні Дарфур захопили російський гелікоптер, а на його борту нібито перебувають двоє громадян України.

Машина, що перевозила вантажі миротворчого контингенту, з технічних причин скоїла вимушену посадку в районі міста Ньяла, де і була захоплена повстанцями.

За словами представника місії ООН, зараз миротворці ведуть переговори з повстанцями про звільнення заручників.

За ситуацією стежать як в уряді Судану і у місії ООН, так і в російській компанії, якій належить "Мі-8".

Конфлікт у Дарфурі почався ще у 2003 році, коли місцеві сепаратисти намагалися створити незалежну від Судану державу. У 2007 р. в регіон почали прибувати миротворці.

Ситуація в Дарфурі залишається напруженою. Суданська визвольна армія, яка була заснована як Фронт звільнення Дарфура, продовжує військові дії в цілому ряді районів. Один з її ватажків Мінні Миннаві в 2006 р. підписував мирну угоду з центральним урядом, а в 2011 р. заявив, що виходить з договору.

У липні в Дарфурі невідомі напали на миротворців ООН. В результаті нападу загинули 7 солдатів міжнародних сил з підтримання миру.

В Дарфурі в основному служать солдати з країн Африканського союзу - Руанди, Нігерії, Гани, Кенії, ПАР.