ua en ru

Судан веде переговори з Україною про купівлю п'яти літаків "Антонова" в обхід торговельних санкцій США

Судан веде переговори з Україною про купівлю п'яти літаків "Антонова" в обхід торговельних санкцій США. Про це повідомив міністр транспорту Судану Ахмед Бабікер Нахар, передає Reuters.

Sudan Airways, одна з найстаріших авіакомпаній Африки, раніше яка здійснювала рейси по всьому континенту, а також в Лондон і Франкфурт, переживає не найкращі дні. В основному це пов'язано з американським торговим ембарго - аерофлот Sudan Airways скоротився до менш 10 літаків Boeing і Airbus Fokker, при чому більшість з них були куплені не новими і більше 15 років тому.

Для того щоб припинити щоденну боротьбу в пошуку фірм, які ігнорують ембарго, і готових здійснювати ТО і продавати запчастини до літаків, Судан хоче використовувати в майбутньому українські "Антонови".

Як повідомив агентству міністр після відвідування Києва тиждень тому, африканська держава підписав попередній договір з Україною на купівлю п'яти "Антонових", і вибирає між моделями Ан-158 і Ан-148. Нахар також зазначив, що сподівається на фінансування покупки за рахунок кредиту від "Антонова".

"Антонов" підтвердив факт переговорів з Суданом.

"Контракт на постачання літаків ще не підписаний. Ведуться переговори", - заявила прес-секретар, додавши, що питання фінансування ще обговорюється.

Міністр транспорту Судану заявив, що угода, ймовірно, буде завершена під час візиту української делегації в березні.

Санкції США стосовно Судану передбачають обмеження торговельних відносин між двома державами, скорочення припливу інвестицій в суданську економіку, заморожування рахунків влади цієї африканської країни, а також внесення Судану до списку країн-спонсорів тероризму. Однією з умов зняття санкцій було визнання незалежності Південного Судану і налагодження відносин з новоспеченою країною-сусідом.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що Україна веде переговори про продаж своїх Ан-148 і Ан-158 з ще однією країною, на яку США наклали торговельне ембарго, - КНДР.

В ДАК "Антонов" входять ДП "Антонов", а також входять філії держпідприємства - "Серійний завод "Антонов" (раніше - Кидаз) "Авіант"), ДП "410-й завод цивільної авіації" і Харківське державне авіаційне виробниче підприємство.

Читайте також: "Антонов" планує збільшити випуск літаків в 2013 р. на 50% - до 12.